Udruga kampista Hrvatske osnovana je krajem ljeta 1996. godine u autokampu Koversada na inicijativu tadašnjeg tajnika Kamping udruženja Hrvatske gospodina Jerka Sladoljeva. Već na prvoj osnivačkoj skupštini izabrano je prvo vodstvo Udruge te su utvrđeni i osnovni pravci djelovanja. UKH od tada radi na poboljšanju usluga u kamping turizmu, te provodi kontrolu tih usluga, a radi i na omasovljavanju kontakata domaćih i stranik kampista preko organiziranja raznih kamperskih druženja. Za prvog predsjednika izabran je gosp. Mladen Kindy, koji je od 2000.g. izabran i za doživotnog počasnog predsjednika udruge.

Već 1997. godine upućen je službeni zahtjev prema FICC u Bruxellesu, sa željom da UKH postane član svjetske organizacije kampista. Početkom 1998.god., uz veliku pomoć predsjednika udruge kampista Mađarske gosp. B.Koncsika, koji se angažirao na realizaciji, UKH postaje punopravnim članom Federation Internationale de Camping et de Caravaning (FICC-a).

Od 2000.god. zahvaljujući suradnji sa Hrvatskom turističkom zajednicom UKH počinje sa redovnim godišnjim organiziranjem "AC Rally-a". HTZ je preuzela trošak tiskanja potrebnih materijala (plakata, memoranduma, naljepnica, zastavica), a isto tako opskrbljuje promidžbenim materijalima sve sudionike 1. ACR u AC "Holliday village Zaton". Do danas je održano 21. Adria Camping Rallyja, a zbog covid-19 pandemije ove 2021. godine prvi puta se nije održao, U pripremi je sljedeći rally za 2022 godinu.

Razvojem aktivnosti udruge, pokazala se 2002. god. potreba za izdavanjem kvalitetnijeg glasila - revije UKH pod nazivom "CAMPING". To glasilo tiskalo se u 5000 primjeraka, a slao se na adrese svih članova udruge, kao i  predstavnicima svih kamperskih udruga Europe. Glasilo je zanimljivo svim kamperima jer donosi pregršt informacija o ponudi, kvaliteti i cijeni usluga kampova i proizvođača kamp opreme, kao i o popustima za članove UKH. Mnogi kampovi kao i proizvođači opreme za kampiranje, našli su interes za svoju promidžbu putem revije "CAMPING". Kao i mnoge druge tiskovine i ta tiskovina je prestala izlaziti, ali novo vodstvo razmišlja o povratku iste koja bi se besplatno dijelila

UKH od 2003.g. redovito  (barem sa tri do četiri posade) sudjeluje na Europa rally-u, koji se svake godine održava krajem mjeseca svibnja u jednoj od država članica. Naša udruga dobila je tu čast i obvezu da organizira prvi puta Europa Rally u svibnju 2009. god. Zbog sudjelovanja naših članova u radu Europskog komiteta u komitetu Europa Rallyja su gospoda Zdenko Šroler i Branko Marolt. U Mađarskom termalnom kupalištu Kiskumajsa, 2006.g. naša udruga je primljena u Višegradsku skupinu (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) kao pridružena članica bez prava glasa.

Izbornom skupštinom u svibnju 2021. godine u novom mandatu za predsjednika je izabran Hrvoje Horvat, a poslove tajnika obnaša Dario Maroši. U izvršnom odboru Udruge su: Želimir Blažević, Zoran Galić i Dubravko Husnjak. 

Udruga kampista Hrvatske