Objavljeno: 31. 01. 2022 - 2:45

Slovenija je 2022. uvela elektroničke vinjete za vožnju autocestama, slično Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. Njih nije potrebno lijepiti na vjetrobran, jer su povezani s registracijskim brojem vozila. Provjerili smo na što trebate paziti pri kupnji elektronske vinjete i gdje vam nude dodatni popust.

Slovenske elektronske vinjete 

Elektroničke vinjete posljednjih godina uvele su gotovo sve zemlje koje imaju ovakav sustav naplate cestarine. Slovenija se 1. veljače 2022. odlučila oprostiti od vinjeta u obliku naljepnice, koje će zamijeniti elektroničke vinjete . Prema novom zakonu, vinjeta će biti vezana uz registarski broj vozila.

E-vinjeta se može kupiti izravno na web stranici DARS-a, koja je posebno izrađena za kupnju elektroničke vinjete - evinjeta.dars.si te također na fizičkim prodajnim mjestima, npr. AMZS i benzinske postaje.

Na što treba obratiti pažnju pri kupnji vinjete

Ako ćete elektroničku vinjetu kupiti online ili na nekom od prodajnih mjesta, najvažnije je da ispravno unesete registarski broj vozila na koje se vinjeta odnosi. Unos registracijskog broja mora biti bez razmaka i bez posebnih znakova , kao što je crtica npr. ZG1234AB. Prilikom unosa dopušteni su samo brojevi od 0 do 9 i slova od A do Z.

Vinjetu možete kupiti i unaprijed te utvrditi valjanost vinjete u trenutku kupnje, a to može biti 30 dana unaprijed od dana kupnje. Po novoj će godišnja vinjeta vrijediti točno 12 mjeseci i ne više od 14 kao u starim vinjetama, npr. ako kupite godišnju e-vinjetu 30.1. 2022., vrijedi do 30.1. 2023..

Također i provjeriti možete trajnost vaše e-vinjete na: https://evinjeta.dars.si/selfcare/sl

Dobra strana e-vinjete je i to da ako vozilo prodate tijekom godine, a ono i dalje ima iste registarske oznake, tada vinjeta ostaje novom vlasniku vozila. U slučaju da kupite drugo vozilo i na njega stavite iste registracije možete preseliti vinjetu. To je zanimljivo onima koji kupuju godišnju vinjetu.

DARS priprema novi automatski elektronički sustav za praćenje korištenja vinjeta kojim će uz pomoć posebnih kamera iznad autocesta moći identificirati prekršitelje i sankcionirati ih. Kazne za vožnju bez vinjete ostaju iste i kreću se od 300 € do 800 €.

Cijene vinjeta su iste jedino se važenje godišnje vinjete mijenja.

Cijene elektroničkih vinjeta ostat će iste kao i prethodnih godina , pa će godišnja vinjeta 2022. za automobile i kampere (klasa 2A) koštati 110 €, godišnja vinjeta za motocikle (klasa 1) 55 €, godišnja vinjeta za kombi vozila iznad visina prve osovine 130 cm ili više (klasa 2B), 220 €.

Podsjećamo vlasnike kampera da kupe jeftiniju vinjetu za klasu 2A. Kamperi do najveće dopuštene mase 3,5 t su iznimke po visini iznad prve osovine i pripadaju istoj klasi vinjeta kao i osobni automobili.

Mađarska i elektronske vinjete

Mađarska je prva uvela elektroničke vinjete 2008. godine pod nazivom E-Matrix. Mađarsku vinjetu možete kupiti i na benzinskim postajama. Kupnjom na postaji dobivate papirni certifikat, a savjet je da taj dobiveni certifikat čuvate godinu dana nakon korištenja, jer imaju toliko vremena za kažnjavanje.

Za automobile s kamp prikolom cijena vinjete je ista kao i za automobil, a za autodome do 3,5 t vinjeta je još skuplja, npr. 10-dnevna vinjeta za automobil stoji 3.640 forinti (10 eura), a za kamper 7.270 forinti (20 eura). Za autodom s dodatnom lakom prikolicom potrebno je platiti dodatnih 3640 forinti. Kupnja mađarske elektronske vinjete - www.ematrica.nemzetiutdij.hu

Austrija i elektronske vinjete

Austrija je 2018. uvela elektroničke vinjete, ali su ipak ostavili mogućnost kupnje klasične vinjete. Vinjeta je obavezna na svim autocestama, s izuzetkom dionice autoceste od tunela Karavanke do prvog izlaza Sv. Jakob im Rosental (Šentjakob v Rožu), jer je ova dionica plaćena tunelom (slika ispod). No, pojedini tuneli se dodatno plaćaju na austrijskim autocestama, npr. Katschberg - Tauern, Arlberg, Gleinalm - Bosruck.

Cijena austrijske vinjete za kamp prikolice i kampere je ista kao i za automobile - godišnja austrijska vinjeta za 2022. stoji 93,80 eura, dvomjesečna 28,20 eura, a desetodnevna 9,60 eura. No, kod kupnje austrijske elektroničke vinjete putem interneta valja napomenuti da ona ne vrijedi odmah, već tek 18. dan nakon kupnje. Ako putujete ranije, onda je najbolje kupiti klasičnu vinjetu npr. na benzinskoj postaji u Sloveniji ili na graničnom prijelazu. Kupnja austrijske e-vinjete >> www.shop.asfinag.at

Češka je prošle godine uvela elektronske vinjete

Češka je 1. siječnja 2021. uvela elektroničke vinjete za osobne automobile. Vinjeta je povezana i s registarskim brojem vozila, a godišnja vinjeta vrijedila je godinu dana od dana kupnje.

Električna i hibridna vozila s emisijom CO2 ispod 50 g/km izuzeta su od vinjete, dok vozila na prirodni plin ili biometan imaju 50% popusta. Motocikli se mogu voziti češkim autocestama bez kupnje vinjete.

Za vozila s prikolicama i kampere vrijedi ista cijena vinjete kao i za osobna vozila - 10-dnevna češka vinjeta 310 CZK (12 €), mjesečna 440 CZK (17 €) i godišnja 1.500 CZK (57 €). Češka elektronička vinjeta može se kupiti na benzinskim postajama, poštama ili putem web stranice www.edalnice.cz

Slovačka ima elektronske vinjete od 2016. godine

U Slovačkoj imaju sustav elektroničke vinjete za vozila do 3,5 t, dok se za teža vozila cestarina plaća elektroničkim sustavom i korištenjem OBU naplatne kartice. Vinjeta je vezana uz registarsku oznaku vozila, a omogućuje kupnju putem interneta ili na posebnim automatima, koji su postavljeni na graničnim prijelazima i benzinskim postajama.

Posebnost slovačkog sustava vinjeta je da godišnja vinjeta vrijedi 13 mjeseci, nije potrebno kupiti vinjetu za motore, ali je potrebno kupiti i vinjetu za prikolicu, npr. laka prikolica ili kamp prikolica. Cijena vinjeta za vozila i prikolice je ista, za 10 dana cijena je 10 €, 30 dana košta 14 €, a za godišnju vinjetu ćete platiti 50 €.

Bugarske vinjete

Bugarska ima elektroničke vinjete od 2019. i njihova godišnja vinjeta također vrijedi 365 dana od kupnje. Poznaju i 3 mjesečne, mjesečne, tjedne i vikend vinjete, koja vrijedi od petka od 12 sati do nedjelje do ponoći. Vinjeta je obavezna za sva vozila do 3,5 t (osobne automobile, kampere), a u slučaju da netko takvim vozilom vuče prikolicu i prelazi 3,5 t, potrebno je kupiti dodatnu vinjetu. Motociklisti su među iznimkama i vinjeta im nije potrebna.

Cijene bugarskih vinjeta kreću se od 7,80 € za vikend do 11,85 € za tjednu i 60,60 € za godišnju vinjetu. Vinjetu možete kupiti na automatima na granici ili online na bg-vignette.com

Rumunjska također ima vinjete za kamione

Rumunjska ima elektroničke vinjete za sve vrste vozila, osim za motocikliste kojima vinjeta nije potrebna za vožnju autocestama. Za osobne automobile (s prikolicom ili bez) i kampere, najkraću tjednu vinjetu slijede mjesečne, tromjesečne i godišnje vinjete. Postoji i dnevna vinjeta za teretna vozila preko 3,5 t.

Cijene rumunjskih vinjeta su: 3 € tjedno, 7 € mjesečno, 13 € za tromjesečno i 28 € za godinu dana. Kupnja je moguća na automatima na granici ili online na www.roviniete.ro

Izvor: avtokampi.si

  AKTUALNO - Novosti - Sve