Objavljeno: 11. 04. 2022 - 7:45

COVID-19 mjere VAN SNAGE!

Poštovani članovi,

obavještavamo vas da se van snage stavljaju gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite RH koje se tiču svih dosadašnjih epidemioloških mjera i ograničenja.

Na snazi je ostala Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali po bitno olakšanim kriterijima.

Što se tiče COVID potvrda, na nacionalnoj razini one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će donijeti odluku nadležni ministri za sektor zdravstva i socijale.

     

Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (7. travnja 2022.)

U odnosu na dosadašnju Odluku najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi u Republiku Hrvatsku.

Državljani trećih zemalja moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojega dolaze, tj. bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, odnosno dovoljno da posjeduju COVID potvrdu.

Što se tiče osoba koje dolaze iz EU, njima više neće biti potrebne COVID potvrde za ulazak u RH. Također, ograničenje prelaska preko graničnih prijelaza ne odnosi se i na raseljene osobe iz Ukrajine.

 

Ovime su nakon 2 godine i 43 dana od početka epidemije značajnije popuštene protuepidemijske mjere - rezime je to s konferencije za novinare potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića.

  AKTUALNO - Novosti - Sve