Evo, nažalost, ali godišnji je gotov...
Dokoturavši se na Krk pogledali smo Njivice - ništa nam se nije svidjelo, u Ježevcu u Krku nije bila niti jedna slobodna parcela u periodu 10-28. 7, pa smo odlučili krenuti dalje na Cres. Isto s mjestom nismo imali sreće u Kovačinama na Cresu, mali kamp Bijar je smiješan ako želite u njemu staviti ozbiljniju kampericu (preporuka šatorašima), a privatni Preko Mosta nema neko lijepo mjesto za kupanje, Lopari su dosta skupi za ono što nude itd. itd. Poljana na ulazu u Lošinj je dosta sunčana i sanitarni čvorovi su na brdu, pa ako ste smješteni niže morate u brdo i suđe prati i obavljati ostale prirodne stvari (jesam li pristojan?)... A u slobodnoj zoni u Poljani ste do mora isto kao i u Čikatu 100-150 m od mora (samo je Poljana skuplja za 20%, morate autom do Lošinja i po svaku sitnicu).
I Kamp Čikat na Lošinju na kraju je ispao ovogodišnja destinacija. Do Lošinja morate trajektom s Krka ili iz Istre, mi smo išli s Krka - Valbiska-Merag, 2 odrasle osobe, 2 djece, auto i kampica od 5,5 metara - oko 400 kn u jednom smjeru. Cesta na Lošinju koma - krpe i zakrpe na krpama, široka 4 do 5 metara, zavoj na zavoju... i tako ima otprilike 30 km u nekoliko dijelova, ali uglavnom od Cresa do Lubenica je najveći problem.
Ostalo po Lošinju i po Krku je višemanje OK.
Kamp je veliki, ali u njemu nema mjesta ni blizu mora. A nešto povrh parcela je slobodna zona koja je rasprodana u paušale. Slovenci 99%. Toliko nas ne puštaju u Eu i toliko nas ne vole, a onda ljeti... ali pustit ću politiku. Na kraju smo se smjestili na tzv. parceli u šumi... na samom rubnom dijelu... ali hlad je bio non stop.
Parcele se rezerviraju i više nego li godinu dana unaprijed. Onako iz zabave sam pitao za par parcela u terminu godišnjeg slijedeće godine i sve su već zauzete. Preporuka su A80, A90 koje su uz put i vrlo su velike, a u još većem miru su A64, A66.. To su parcele na kojima mogu se smjestiti kamp prikolica s predšatorom, paviljon 3x3 m i auto, da ne smeta drvo, a da su cijeli dan u debeloj hladovini...
Sanitarni čvorovi su svi OK, u starijima još nažalost ima i drvenih dasaka, ali ima i novih sa cvijećem na ulasku, ogromnim i brojnim tuš kabinama, čak i dječjim odjeljenjem gdje su mali tuševi, nisko postavljeni mali umivaonici itd. Čiste ih sve non stop i sve je čisto i uredno, pa i oni stariji. Tople vode ima u svako vrijeme i svugdje i u tuševima i na lavaboima za umivanje i prati ruke, i u sudoperima... Uz lavaboe su postavljeni tekući sapuni i ručni papirni brisači.
Ponekad je znalo nestajati wc papira i papira za brisanje ruku (uglavnom u ženskom dijelu - to su se žalile i supruga i kćer), a u muškom dijelu niti ja niti sin to nismo primjetili...
Parcele su OK, slobodna zona je na ravnome u gustoj borovoj šumi i mjesta uvijek ima, ali je udaljeno 100 m do plaže kampa ili do druge pješčane plaže ispred hotela Helios. Cijelom obalom je betonirana šetnica tako da možete satima hodati uz more, a također i pronaći hrpu zasebnih dijelova gdje možete biti sami.
Tako i iz kampa imate 15 minuta pješice do samog centra i rive u Malom Lošinju.
Na plaži kampa postavljeni su tuševi svako malo, stepenice za lakši ulazak i izlazak iz vode, kupališna zona je ograđena, a postoje i kabine za presvlačenje... 100 metara od kampa ima i pješčana plaža za one najmlađe...
Noću na plaži u kampu svjetle svjetla u vodi, tako da su klinci non stop išli na noćno kupanje i kupali se i do ponoći. More je bilo jako toplo cijelo vrijeme.
Mana kampa je što je prometan cijelu noć, ne spuštaju rampu po noći, u kamp se može ući kako tko i kada želi, nema ama baš nikakvih provjera i to je tako od 0 do 24 sata... tako da po noći kampom se voze na skuterima, autima itd. Nema interneta...
U kampu postoji animacija za djecu do 12-13 godina i one malo starije i ekipa je odlična. Od zabave za male klince i klinceze do posebne pažnje onima malo starijima.
U kampu je opskrba odlična - kiosk s novinama (radi od 8 jer novine dolaze oko 8:20), privatna pekara sa svježim kruhom non stop od 6-21 sat, dovoze ga malo-malo, trgovina dosta dobro opremljena s pristojnim cijenama, trgovina "đinđuvama" i "đinđama" gdje su cijene jeftinije nego li u samom Malom Lošinju, a tu je još i luna park, trampolini, stol za stolni tenis, dva odbojkaška igrališta, gol za nogomet, mrežica za bagminton itd itd.
Preporuka - otići brodom na Susak na kavu i na pješčanu plažu. Brodom Devin jer djeca su gratis, a kad dođete na otok imate iznenađenje - imate vodiča kojeg koliko smo vidjeli niti jedan drugi brodić nije imao.
Tako da vam je onda lijepo i za obići crkvicu na brdu, vinograde, degustirati vino u konobi i kupiti ga na povratku u vinariji.
A sad oko Suska da objasnim zašto sam prvo spomenuo kavu - zato što je 4 kune, a kava s mlijekom i kapućino po 5 kn!!!! Pivo i sokovi 8 kn i to tamo na otoku... na samoj plaži u Klubu iseljenika... Slučajno smo sjeli da popijemo kavu... Na povratku smo sreli i delfine - jedan par koji se zabavljao iskačući iz vode. Nažalost slike nemam, ali nešto sitno imam snimljeno kamerom. I to je sreća jer klinci su bili oduševljeni vidjevši ih u prirodnom ambijentu.
Zrak - to sam ostavio skoro pa za kraj. Ne sjećam se kad sam spavao do 9 ujutro da mi nisu smetali ni auti ni motori, ni buka, a uz širom otvorene prozore na kampici... Jednostavno osjeti se to što pričaju za Lošinj. Mislio sam da su to bajke, ali... stvarno je drugačije. Preporuka svima koji imate manju djecu da odete ovdje. I Pag i Istra, i Zadar i Biograd i Primošten sve se može sakriti pred ovim promiješanim mirisom borovine i mora.
Naravno cijenu ću tek sada reći jer 17 dana 4 člane obitelji košta 5100 kn, moja djeca su plaćala kao da su odrasli jer popusti se odnose do 12 godina (idiotarija). Nema nikakvih popusta na UKH, HAK, gotovinu ili bilo što slično.
Da, otići tamo svakako. I mi ćemo zasigurno ponovo zbog zraka. Ali za koju godinicu, jer i kupili smo kampericu da ne idemo dva puta na istu destinaciju... što se Lošinja tiče - uz unaprijed rezerviranu parcelu, i iako su škrti na popustima i "lopovi" na djeci - nažalost!