bajki je napisao/la:
To sa postavljenjem na suncu bi ti trebao riješiti taj mobilni panel kojeg bi stavila na suncu, a ti se parkiraš u hladovinu!
Jel imaš kakve zaštite od prevelikog pražnjenja baterije?
Da to sam i mislila riješiti sa time dodatnim panelom jer mi je dovoljan i jedan za potrošnju.
A ovaj što sada imam, takodjer puni i u hladu (samo naravno puno manje) pa bi i on još
doprineo sistemu.
Naravno da ima zaštita od prevelikog pražnjenja! I to jako velika!.
Regulator punjenja, čim napon padne na kritičnu točku automacki isključi sistem.
Takodjer kada se priključi bilo koji uređaj a da nije ispravan, regulator isključi sistem i na displeju pokaže
da je uređaj u kvaru kao i kada se uključi veči potrošač nego što je dozvoljeno (neda mu struju).
A i na inventeru kod pada napona se uključi zvučni alarm.
Naime on nije spojen preko regulatora nego direktno na bateriju, radi toga
jer je veča snaga inventera nego regulatora pa nebi mogao raditi.
Zato on ima svoj sistem uzbunjivanja kod pada snage akomulatora.
Sve je to jako dobro smišljeno ali postoji kvaka u svemu tome: CIJENA isplativosti!!!
Naime, tko godišnje koristi do mjesec dana sistem, što u prosjeku i koriste jludi npr. (godišnji) on
nije isplativ! Za te novce takav korisnik u kampu možete koristiti struju 10 godina.
Kada sam ga ja ugrađivala, sve skupa me je došlo oko 1000 €. Sada dođe nešto manje, oko 800 €.
Meni se pokazao jako isplativ jer ga koristim oko 6 mjeseci godišnje i on se več isplatio nakon 2,5 godine.
Znači sve ovisi individualno od poteba i svako sebi mora napraviti kalkulaciju isplativosti.