Gac je napisao/la:
I kako je zavrsila prica oko uvoza?
Zaboravih javiti, sorry!
Daklem, kako svaka skola kosta, tako ce i ova... Nije tragedija, ali sam malo ljut jer se mi obicni “civili” dovodimo u zabludu citajuci internet i to sluzbene stranice drzavnih tijela.
Prije svega, najvaznija stavka je taj nesretni CO2 koji je nasima sveto pismo, a vani ga donedavno nisu uopce niti mjerili za kampere. Onda se dojde u moju situaciju gdje za kamper iz 2007. nema nigdje sluzbenog podatka, niti u CoC, niti u lokalnoj potvrdi proizvodjaca. Jedina opcija je DZNM koji onda izracuna emisiju nekom empirijskom formulom vezanom na tezinu. To ispadne uzas, konkretno 285 g/km u mom slucaju.
Sa tim svim papirima sam prvo obavio homologaciju koja je prosla bezbolno osim sto puno kampera nemaju u bazi pa se malo muce naci tip. Nakon toga carina...e tu krece cirkus i vazno upozorenje svima; tablice za izracun na stranicama carine su 100% krive i ne daju ni priblizno dobru informaciju (u mom slucaju 300% pogreska, niti ostale na netu nisu dobre!!!). Sam nacin izracuna ovisi o novonabavnoj cijeni, trzisnoj vrijednosti i co2 tako da se uzme postotak preostale trzisne vrijednosti i to odbije od trosarine za takvo novo vozilo. Prema mojim izracunima trebalo je kostati oko 7-8 tkn, ispalo je 18...
Za starije kampere je vjerojatno manja razlika zbog manje trzisne vrijednosti.