Kamper je napisao/la:
Pozdrav poštovane forumašice i forumaši,
Dozvolite kratko predstavljanje, zovem se Željko, kamper sam od davnina, član i jedan od osnivača Camping caravaning cluba (kasnije prerastao u UKH) od osnivanja 1976 godine. Počeo sam kao i većina u ono vrijeme sa šatorom '67, nakon toga Adria 305, pa Adria 410Q i sada Wilk 450 Primavera.
Upravo na Wilkicu iz 2002 god.i uvozu iste iz SLO evo nekoliko redaka. Isprika na malom kašnjenju!
Moje iskustvo se odnosi na kupovinu kod registriranog prodavača.
- Pri uvozu postoji granica do 6000€ i preko tog iznosa, a njome su regulirani neki daljnji postupci.
- Za iznos do 6000€, na fakturi je dovoljna izjava da je roba EU porijekla, dakle ne treba EUR 1, i originalna knjižica vozila(prva reg.), potvrda o sukladnosti, u ovom slučaju SLO
- Uz slovenske izvozne reg.tablice, ne treba SLO špedicija. Izlaz je na normalni prijelaz osobnih vozila.
- Ulaz u HR na (robni)kamionski prijelaz, špedicija i provoz do mjesta carinjenja, dobro bi bilo saznati tabličnu carinsku vrijednost prikolice zbog osnovice za PDV!
- Ako je prikolica stara 10 g i više, moguće je izbjeći homologaciju uz prethodnu suglasnost Državnog zavoda za mjeriteljstvo.
- Vlastiti prijevoz do HR granice u iznosu od 500kn paušalno, uračunat u osnovicu za PDV.
Nije neko otkriće, ali ako ovaj napis može pomoći, biti će mi drago.
hvala na ovom opisu uvoza, postavio sam upit za uvoz kampice iz slovenije, kod registriranog prodavača saturn iz Maribora .
ima li netko bilo kakvih iskustava s njima ?
evo ispod je odgovor iz Saturna na moj upit za jednu njihovu kampicu :
Za uvoz u Hrvatsku sređujete dokumente sami jer to ne može napraviti
nitko drugi. Vi ne plačate carine jer je prikolica iz države EU a morate
kud vas platit PDV 25 %. Za cenu se dogovaramo na licu mesta.
Tu imate još trošak cca. 100,00 EUR za izvoznu tablicu i osiguranje
zimi na more
ljeti u planine