Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 31 sij 2025 14:02.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 364 posta ]  Stranica Prethodna 1 ... 6 7 8 9 10 ... 19 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 05 vel 2013 22:12 
Moderator

Na kamp prikolice, trailere i slična vozila za kampiranje se prilikom njihovoga dolaska te eventualnoga čuvanja u kampovima tijekom zimskoga razdoblja, primjenjuje „Aneks C“ Konvencije o privremenom uvozu, koji za uvoz ove robe postavlja dva kumulativna uvjeta: da je prikolica registrirana u inozemstvu, i da ju uvozi i koristi u Republici Hrvatskoj isključivo osobe koje imaju sjedište, odnosno uobičajeno mjesto stanovanja u inozemstvu. Osnovna namjera ovoga oblika privremenoga uvoza je mogućnost korištenja odnosnih prijevoznih sredstava u kontinuiranom vremenskom razdoblju od 6 mjeseci tijekom jedne kalendarske godine, od strane prvenstveno stranih državljana, koji kao turisti posjećuju Republiku Hrvatsku, a nakon kojega razdoblja se predmetna roba mora ponovno izvesti iz carinskog područja Republike Hrvatske.

U svrhu olakšanja i maksimalnoga pojednostavnjenja i ubrzanja carinskih procedura na graničnim prijelazima, postupak privremenog uvoza se odvija tzv. usmenim deklariranjem, dakle bez bilo kakvih carinskih formalnosti.

Kako bi se omogućilo inozemnim turistima da ne moraju obvezatno sa svojim prijevoznim sredstvima napustiti carinsko područje RH kada primjerice završavaju godišnji odmor, to je u skladu s odredbama spomenute međunarodne konvencije, dozvoljeno smještanje kamp prikolica na zimovanje u određenim kampovima, koji su za čuvanje prikolica ovlašteni od nadležnih carinarnica. Dakle strani turisti, koji su namjeravali ili i ove godine namjeravaju ostaviti svoje kamp prikolice u Republici Hrvatskoj, to trebaju učiniti samo preko ovlaštenih kampova, a nikako u divljim kampovima ili na privatnom zemljištu, jer time čine carinski prekršaj.

Nadzor načina i mjesta kampiranja s kamp prikolicama i drugim vozilima namijenjenim kampiranju je u nadležnosti Ministarstva turizma, njihove turističke inspekcije, kao i Državnog inspektorata.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2013 22:18 
kamperska gerijatrija

..... jel to znači da je zapravo svejedsno što se financijski tiče uvesti je iz slovenije ili slovensku kampicu kupiti koja je na paušalu kod nas , po meni je to onda ista stvar odnosno isto košta ?! :think: :think: :think:

zimi na more :handgestures-thumbup: ljeti u planine :handgestures-thumbup:

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 07:15 
Zen kampist

taipi je napisao/la:
..... jel to znači da je zapravo svejedsno što se financijski tiče uvesti je iz slovenije ili slovensku kampicu kupiti koja je na paušalu kod nas , po meni je to onda ista stvar odnosno isto košta ?! :think: :think: :think:

Koliko sam ja skuzila, nije ista stvar kupit ovu sa pausala ili ici po nju u sloveniju, jer ove sa pausala nemaju istu carinsku dokumentaciju, odnosno, ako imaju, imaju placenu i prijavljenu carinu za boravak u hrvatskoj, a ne za potrebe uvoza

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 08:09 
Moderator

Ako sam dobro shvatio, financijski je isto, moraš sve platiti, znači carinu + PDV + homologacija + špediter. Carine nemaš ako je kampica EU proizvodnje. Po meni sada ostaje pitanje koji je točno postupak uvoza te kampice jer s njom ne ideš na granični prijelaz koji te upućuje u najbližu carinarnicu. Ovdje vjerovatno sa papirima ideš sam u najbližu carinarnicu. :think:

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 09:26 
Zen kampist

ja ne znam da li je to tehnički moguće izvesti,

jer sam se ja prije koju godinu raspitivala i u carinarnici i u špedicijama i u centru za vozila i rečeno mi je da je to sasvim drugačiji postupak i način uvoza, objasnili su mi da nije moguće još jednom cariniti istu prikolicu, a da ta nije napustila hrvatsku,

to je bilo prije nekoliko godina, kada je i krenila ta šema sa prijavom prikolica na paušalu, moguće da se nešto do danas promjenilo

da, pitanje je bilo dal je to financijski isto, pa vjerojatno je

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 10:04 
Moderator

Pitanje je uopće, dali je ta kampica prijavljena na taj način, da stalno ostaje u HR ili je tu na crnjaka!

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 11:37 
Zen kampist

bajki je napisao/la:
Pitanje je uopće, dali je ta kampica prijavljena na taj način, da stalno ostaje u HR ili je tu na crnjaka!

pa ako je na crnjaka, onda se tek ništa ne može ili ?

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 13:59 
Moderator

Neznam, a valjda se nešto može učiniti. :handgestures-fingerscrossed:

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 14:29 
Zen kampist

bajki je napisao/la:
Neznam, a valjda se nešto može učiniti. :handgestures-fingerscrossed:

Prije nekoliko godina nije bilo moguće (na legalan način), to je sigurno, ako netko ima kakvih drugih informacija neka progovori :-W , jer dalo bi se pronaći lijepih prikolica bez papira

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 16:00 
kamperska gerijatrija

Prije nekoliko godina nije bilo moguće (na legalan način), to je sigurno, ako netko ima kakvih drugih informacija neka progovori :-W , jer dalo bi se pronaći lijepih prikolica bez papira[/quote]

ali šta će nam prikolice bez papira :crying-yellow: meni treba sa papirima :handgestures-thumbup:

Vrh

PostPostano: 06 vel 2013 16:25 
Moderator

Najbolje provjeriti u carinarnici ili CVH, pa ćeš biti siguran dali je moguće.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013 11:03 
trudi se

Pozdrav poštovane forumašice i forumaši,

Dozvolite kratko predstavljanje, zovem se Željko, kamper sam od davnina, član i jedan od osnivača Camping caravaning cluba (kasnije prerastao u UKH) od osnivanja 1976 godine. Počeo sam kao i većina u ono vrijeme sa šatorom '67, nakon toga Adria 305, pa Adria 410Q i sada Wilk 450 Primavera.

Upravo na Wilkicu iz 2002 god.i uvozu iste iz SLO evo nekoliko redaka. Isprika na malom kašnjenju!
Moje iskustvo se odnosi na kupovinu kod registriranog prodavača.
- Pri uvozu postoji granica do 6000€ i preko tog iznosa, a njome su regulirani neki daljnji postupci.
- Za iznos do 6000€, na fakturi je dovoljna izjava da je roba EU porijekla, dakle ne treba EUR 1, i originalna knjižica vozila(prva reg.), potvrda o sukladnosti, u ovom slučaju SLO
- Uz slovenske izvozne reg.tablice, ne treba SLO špedicija. Izlaz je na normalni prijelaz osobnih vozila.
- Ulaz u HR na (robni)kamionski prijelaz, špedicija i provoz do mjesta carinjenja, dobro bi bilo saznati tabličnu carinsku vrijednost prikolice zbog osnovice za PDV!
- Ako je prikolica stara 10 g i više, moguće je izbjeći homologaciju uz prethodnu suglasnost Državnog zavoda za mjeriteljstvo.
- Vlastiti prijevoz do HR granice u iznosu od 500kn paušalno, uračunat u osnovicu za PDV.
Nije neko otkriće, ali ako ovaj napis može pomoći, biti će mi drago.

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013 11:14 
Moderator

Pozdrav Kamperu i dobrodošao!

Hvala za opis postupka uvoza! :handgestures-thumbup:

Vrh

PostPostano: 14 vel 2013 22:00 
kamperska gerijatrija

Kamper je napisao/la:

Dozvolite kratko predstavljanje, zovem se Željko, kamper sam od davnina, član i jedan od osnivača Camping caravaning cluba (kasnije prerastao u UKH) od osnivanja 1976 godine. Počeo sam kao i većina u ono vrijeme sa šatorom '67, nakon toga Adria 305, pa Adria 410Q i sada Wilk 450 Primavera.

Upravo na Wilkicu iz 2002 god.i uvozu iste iz SLO evo nekoliko redaka. Isprika na malom kašnjenju!
- Pri uvozu postoji granica do 6000€ i preko tog iznosa, a njome su regulirani neki daljnji postupci.
- Za iznos do 6000€, na fakturi je dovoljna izjava da je roba EU porijekla, dakle ne treba EUR 1, i originalna knjižica vozila(prva reg.), potvrda o sukladnosti, u ovom slučaju SLO
- Uz slovenske izvozne reg.tablice, ne treba SLO špedicija. Izlaz je na normalni prijelaz osobnih vozila.
- Ulaz u HR na (robni)kamionski prijelaz, špedicija i provoz do mjesta carinjenja, dobro bi bilo saznati tabličnu carinsku vrijednost prikolice zbog osnovice za PDV!
- Ako je prikolica stara 10 g i više, moguće je izbjeći homologaciju uz prethodnu suglasnost Državnog zavoda za mjeriteljstvo.
- Vlastiti prijevoz do HR granice u iznosu od 500kn paušalno, uračunat u osnovicu za PDV.

hvala na ovom opisu uvoza, postavio sam upit za uvoz kampice iz slovenije, kod registriranog prodavača saturn iz Maribora .
ima li netko bilo kakvih iskustava s njima ?
evo ispod je odgovor iz Saturna na moj upit za jednu njihovu kampicu :

Za uvoz u Hrvatsku sređujete dokumente sami jer to ne može napraviti
nitko drugi. Vi ne plačate carine jer je prikolica iz države EU a morate
kud vas platit PDV 25 %. Za cenu se dogovaramo na licu mesta.

Tu imate još trošak cca. 100,00 EUR za izvoznu tablicu i osiguranje

Vrh

PostPostano: 15 vel 2013 07:47 
Moderator

Kamper je napisao/la:

Željko, dobrodošli na forum!

:greetings-wavingyellow:

Vrh

PostPostano: 15 vel 2013 10:02 
Zen kampist

Kamper je napisao/la:

pozdrav Željko, evo super da se uvezli kampicu bez problema. baš ću je otići pogledati na depo, nisam još stigao da je vidim dok ne ode na more. moja će sad s proljećem natrag na depo, zasad je pod krovom.
nego, šteta da prije nisam znao da ne treba špedicija u slo. ja sam radio i špediciju u slo i još k tome morao na kamionski izlaz iz slo pa kamionski ulaz u Hr. nije neka razlika u troškovima ali dobro je znati za idući puta.

pozdrav i sretno

Vrh

PostPostano: 15 vel 2013 10:19 
Zen kampist

Kamper dobro došao :obscene-drinkingcheers:

Vrh

PostPostano: 17 vel 2013 02:31 
trudi se

Pozdrav
novi sam na forumu i novi sam sto se tice kamp kucica. Imam u planu do ljeta kupiti kampicu, pa ako moze koji savjet koji su modeli kampica najbolji za obitelj (zena, ja + dvoje male djece). Kampicu bi inace odvezli kod prijatelja na otok i tamo bi bila cijele godine, a mi bi dolazili ljeti.
Hvala!

Vrh

PostPostano: 17 vel 2013 08:26 
Moderator

kao prvo dobrodošao na forum!

što se tiče kampice i ako je za stacioniranje - preporuka ti je da nađeš relativno staru i sačuvanu kamp prikolicu, ali tzv. bez papira - jednu od onih koje se ne mogu registrirati. takvu kampicu nećeš moći ni transportirati cestom (prebacit ćeš ju na vučnoj službi), ali ionako ju je bolje postaviti na "klocne" nego da je na kotačima...

Kako imaš dvoje djece preporuka ti je da su kreveti na kat - znači jedna "U" garnitura i kreveti na kat. a kako nemaš problema s transportom što veća kampica to veći životni prostor.

e sad ja svima koji u startu planiraju isključivo raditi stacionar jer imaju komad zemlje gdje će to složiti preporučam da umjesto kampice kupe nešto ovakvo:
http://www.njuskalo.hr/kamp-prikolice/m ... as-7141031

Vrh

PostPostano: 18 vel 2013 08:50 
Moderator

Mez, dobrodošao na forum!

Statler ti je već manje više sve rekao. Ako kućicu misliš stacionirati onda se tu može naći jeftinijih kućica koje se ne mogu registrirati (tehnički neispravne ili nemaju paprire za registraciju) i odvezeš nju na lokaciju i nema frke!
Još da kažeš koliko bi novaca potrošio na kampicu. Naravno trebaš uzeti u obzir da ćeš trebati i nešto novca za opremu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 364 posta ]  Stranica Prethodna 1 ... 6 7 8 9 10 ... 19 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 14 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: