Mi smo bili ovo ljeto (pocetkom kolovoza) u ovom kampu pa evo par dojmova. Od (planiranih) fotki na zalost nista jer mi je odmah na pocetku godisnjeg krepao punjac za mobitel tako da sam bila bez njega (sto i na kraju nije bilo toliko lose
)
Kamp je prije par godina dosta prepravljen (izravnan, maknuti pausalisti) tako da fotkama i video snimkama (i google street viewu) bas ne treba vjerovati dok se ne obnove. Street view je recimo zgodan jer se moze "prosetati" setnicom uz more, a uz koju se nalazi kamp, ali je on sniman prije preuredjenja.
Sam kamp nije velik i sve je unutar njega na 5 minuta pjeske, cijeli je ravan i nema nekih nezgodnih prepreka pa je zato jako povoljan za klince - sto se vidi odmah na profilu ljudi koji dolaze, uglavnom su to obitelji sa djecom od svega par mjeseci pa na vise.
Za djecu od sadrzaja postoji ok parkic s novim spravama, neposredno kraj recepcije i jednog sanitarnog bloka, jedini problem je sto je dosta veliki dio dana skroz na suncu. Postoji i animacija pa je dva puta dnevno organiziran djecji klub sa crtanjem, a svaki drugi dan i mini disco navecer. Medjutim animatori nisu bas nesto, mogli bi biti puno bolji. I za odrasle postoji svaki dan neki program tipa pilates i joga ujutro, te neke igre ili plesnjak navecer.
Postoje dva sanitarna bloka, nama su recimo oba bila jednako udaljena. U jednom od njih postoji i poseban prostor za previjati bebe, ali djecje kupaone s malim wc-ima nema. Tople vode ima uvijek, a guzvi uglavnom nema osim kad je predvecer spica za tusiranje. Mogli bi biti uredniji, iako nije to ne znam kako prljavo, no vidjela sam i cisce. Fali recimo ono sredstvo za dezinficirat dasku koje imaju u nekim kampovima. Nema ni fena. I totalna nebuloza je da usred dana zatvore oba sanitarna bloka zbog "generalnog ciscenja" i nemas gdje (odnosno imas, odes u muski i bas te briga). Ulaz u sanitarne blokove je sa cip narukvicom, tako da ljudi s plaze ne mogu doc unutra.
Postoji mogucnost najma frigo boxa, iako ih ima vrlo malo - svega deset. Imaju oblik kao postanski pretinac - vrlo niski ali jako duboki (sve mora biti polegnuto). Jaaaaako dobro hlade (mislim da cak na nize od 5 stupnjeva), a cijena je oko 20kn/dan. Kraj frigo boxa je i ledomat. A prekoputa njih market (radi dvokratno, cijene za past u nesvijest) i pekara (radi cijeli dan, ima peciva, slance, krafne i sl. ali kruha nema). Kad smo kod ducana samo napomena da u centru Nerezina ima market koji ima odlicne cijene, gledala sam recimo Nescafe gold i bio je 19.99 dok ga ja u Plodinama u Rijeci placam 21. Do marketa treba minuta-dvije biciklom, tako da smo mi uglavnom tamo kupovali sto nam treba. Radi cijeli dan, ukljucujuci i nedjelju i praznike.
Plaze nisu prirodne, vec je nasipan sljunak. Dvije su takve - jedna na stranu prema crkvi i ta je zatvorena lukobranom i nesto "pitomijeg" sljunka pa je bas ok za bebe i djecu. Guzve ujutro nema, ali popodne je poprilicno kaoticno. Druga je ispred samog kampa, ima dosta grota koje nisu maknute, ali na njoj je i tus. Malo dalje je i dio s molicem s kojeg se moze skakati i postoje stepenice za izlaz i tus koji ima i toplu vodu
Dalje setnicom prema centru ima raznih "na divljaka" plaza, a nakon centra se da pronaci i raznih drugih plaza.
Sto se samih parcela tice, tu treba dobro odvagnuti sto i kako (mapa
http://www.losinia.hr/camp/rapoca/map/). Pausalista nema na parcelama u superior zoni uz more, oni su uglavnom ili na neparceliranom dijelu ili dublje u kampu. Parcele uz more nude mozda nesto vise privatnosti, iako pogled na more i izlaz na plazu blokira zicana ograda (sto je ok jer netko sa setnice ne moze samo tako preskocit zidic i doc na parcelu). Uglavnom su u hladu, neke vise neke manje (nama je recimo bilo sunce popodne od nekih 2 do 5), s tim da na njima osjetno jace puse (sto je ok kad nije prognoza bura jer je ugodnije i prozracnije, al ako je bura onda navecer sjedis ispred satora u flisu ;-)).
U Zoni 1 je lijepi i gusti hlad, al tamo ima bas blesavih parcela - npr jedna koja je tocno preko puta kanti za smece (kojih je premalo pa se brzo napune i smrde cijeli dan, a kamion od cistoce dodje ujutro oko 7.30 i fino buci kraj satora). Ili su ispod lampe koja se nocu ne gasi ili su na samom prolazu kraj pekare pa se stalno netko presetava i sl. Podloga u ove dvije zone je uglavnom tipicno primorska, sa kamencicima i trebaju dobri klinovi.
U Zoni 2 ima jako lijepih parcela, neke su i travnate i neke su u jakoooo dubokom hladu, ali ima i onih koje su skroz na suncu. Zona tri je na zemljanom terenu i najudaljenija je, no parcele su jako velike. Problem je sto su ormarici za struju jako udaljeni i kolut od 25m nije dovoljan (u zoni uz more je recimo voda i struja na samoj parceli, sto je odlicno). U ove dvije zone je veliki problem kisa jer se stvaraju lokve i kad su bile ove velike kise krajem srpnja taj dio je plivao u jezeru, a blato je kasnije ostalo danima. Ima i puno vise komaraca nego na parcelama uz more.
Neparcelirani dio mi se cini da nije neka sreca i da je na suncu, a bila je bas guzva na tom dijelu isto. Praznih parcela dok smo mi bili nije bilo previse, mozda bi bila jednu-dvije noci slobodna, ali mi se cini da su sve bile unaprijed rezervirane. Mi smo svoju rezervirali negdje krajem svibnja, rezervacija se naplacuje i nije ukljucena u cijenu kampa.
Kamp je generalno dosta miran i ljudi se uglavnom drze kucnog reda. Zna bit pijane omladine na plazi, i zna bit onih koji ful glasno pricaju dok se secu po setnici u gluho doba noci, zato su mozda udaljenije parcele bolje. Crkva koja je kraj kampa zvoni svako jutro u 6.30
Ne svidja mi se i sto su parcele jako nabijene jedna na drugu, nama su recimo susjedi sa svojim satorima bili na pol metra od nas, s tim da smo jedne morali zamoliti da presele sator jer su ga postavili tako da nam se spage krizaju pa se uopce nije moglo izac s parcele van (biciklima ili djecjim kolicima).
U blizini su jos kamp Lopari (manje hlada i vise vjetra, cini mi se od oka malo veci i ako se uspije uloviti ima fora parcela u sumici u hladu. ima bitno bolju plazu). U Osoru su "Preko mosta" kamp, nismo se setali al mi djeluje jako cudno i Bijar koji je u prekrasnom gustom boriku sa oooodlicnim parcelama uz more, ali je ujedno strasno strm i terasast i definitivno nije za malu djecu; ne znam jel ima neku plazu, mi ju sa biciklima nismo prosli osim neke jadne na putu od Osora do Bijara).
Preko puta Nerezina je Punta Kriza, dio Cresa koji je totalna divljina i oni koji vole biciklirat po makadamu mogu pronaci prekrasne skrivene uvale (tamo je i FKK Baldarin). Iznad Nerezina je Osorcica, za one koji vole treking, planinarnje, penjanje i sl.
Uglavnom, moj je dojam da kamp nije za past na dupe i moglo bi puno stvari biti bolje. Ali je mali i simpatican i bolji za obitelj s malom djecom od nekog glomaznog ili strmog. Definitivno me cudi da ga toliko hvale po slovenskim forumima. Nije ok sto drze dosta visoku cijenu kao i neki drugi kampovi koji nude vise, al opet zasto bi ju smanjivali ako su dupkom puni...
Ako sam nesto zaboravila, pitajte
Probat cu kasnije iskopat bar neku sliku, ali Losinia je imala ovo ljeto raspisan natjecaj za nove fotografije i video prezentaciju pa ce iducu zimu webovi njihovih kampova vjerojatno osvanuti sa friskim fotografijama.