Mislim da prostor od 2-3 mm i nije nekakav problem, takva konstrukcija matice ima za ulogu samo spriječiti pretjerani progib navojnog vretena. Teoretski mogla bi biti i obična matica bez tog ravnog dijela koji klizi po nosaču nogice, ali onda u slučaju većeg opterečenja matica se nema gdje osloniti i spriječiti progib i moguće savijanje vretena.
Ako je zazor ipak prevelik nepotrebno je bilo što podbacivati, nego je dovoljno ili razbušiti rupu na jezičku ili zakrenuti upravo taj jezičak na koji se kači navojno vreteno u prednjem dijelu.
Podmazivanjem litijevom masti (''tot mast'') baš se i neće nešto posebno postići osim što će se nalijepiti jako puno prašine.
Bolje bi bilo podmazati navojno vreteno i maticu, ali i tu ne pretjerivati iz istog razloga.
Usput ta matica je i ujedno osigurač, izrađena je od silumina. U slučaju preopterečenja navojnog vretena prvo će puknuti ona kako bi sačuvala vreteno. U kampici bi valjalo imati nekoliko rezervnih komada u slučaju puknuća, vrlo lako se zamijeni, u suprotnom morate tražiti tronošce (još jednom hvala klin
)
Hvala Gac, kad sam pisao o ovom problemu mislio sam da ćeš mi ti najbolje pomoći, struka je struka. Našao sam na webu da ispod te matice stavlja se lim debline ??? koji košta 18,97
Ta matica kad se hoda po kampici miče se lijevo desno, kad bi se stavio taj lim onda je ograničena sa rubom lima. Isto tako matica ide gore dolje za tih cca 3mm sve to mi nije baš .... mislim da sa tim što bi stavio lim dobio na boljoj statici. Što ti misliš?