Danas sam se vratio sa svojeg prvog kamper putovanja. Krenuli preko Lihtensteina i Švicarske preko Disneylanda pa sve do Normandije i Bretanje. 3743km. Predivno iskustvo i znam da ćemo prvom prilikom opet kamperom negdje.
Francuska je raj za kampere, kamper servisa ima po svuda. Voda i struja idu ili na žetone ili na 2 eura. Ok, tu je i Pariz koji je noćna mora za parking kampera (već kad nam je bilo usput, stali samo na dva sata kako bi pogledali Eif. toranj i kako bi kamperom mogao napraviti dva đira po majci svih rotora - Arc de Triompf
) ali to je samo djelić puta. Ostatak smo proveli po manjim mjestima.
Već kad je postavljeno pitanje koliko traje wc kazeta evo i mog iskustva. Dvoje odraslih i malo dijete - dan i po do dva ali sam ju svejedno praznio skoro svaki dan jer sam imao gdje. S time da smo koristili samo taj wc, nikad one na benziskim stanicama.
@smayoo, ovisno o tome kojim stranim jezikom vladaš, potraži si na netu neku stranicu gdje su navedeni svi ti kamper servisi i moguća prenoćišta. Ja sam našao na talijanskom i jako mi je pomogla. Za Njemačku kažu stranci da je opremljena za kampere kao i Francuska pa vjerujem da nećeš imati problema.
Te znakove za CS nisam ni ja nikada vidio jer mi nisu trebali ali sada ih i te kako raspoznajem. WC kazetu praznio sam na za to predviđenim mjestima.... osim prvi i zadnji put. Da, da, znam.... to se tako ne radi ali prvi put nisam znao kud ću s time a CS ni za lijek. U svoju obranu mogu reći da unutra prvi put tada nije bilo kemikalija jer sam bio uvjeren da su već unutra. Dakle nisam zagadio ništa sa kemijom. Šta ćeš, seljak. Ali brzo sam naučio.
Drugi put sam ispraznio na jednom smetlištu uz cestu ali fulao sam jedini CS na autocesti u okolici i isticalo mi je vrijeme za vraćanja kampera. Osjećao sam se poput kriminalca i nimalo nisam ponosan na to.
Talijani su mi normalno dali cijev za vodu ali ne i onaj priključak (Gardena), pa je kod prvog točenja vode bilo psovanja po pljusku. Poslije sam ga kupio pa je bilo ok. Inače su bili ok, preuzimanje i povratak vozila protekao je vrlo brzo i glatko.
Jedino su uvjetovali da kazeta i sive vode na povratku budu prazni. U ugovoru je pisalo i da će naplatiti ako kamper bude jako prljav ali ne znam šta to točno znači. Kamper smo prije povratka usisali, obrisali pod i očističi wc. Izvana ga nisam prao jer bi potrošio vječnost da skinem milijune mušica koje sam pobrao putem.
Kamper nije imao ispravljač na 220, to sam bio zaboravio pitati iznajmljivača. Kupio sam jednog preskupog u Švicarskoj koji je dobar samo za punjenje baterija i mobitela. Za laptop je bio preslab
.... pa su se crtići navečer manje gledali, samo kad bi uboli neko stajalište sa priključkom.
Vozilo je marke Rimor na Fiatovoj platformi. Motor od 130KS je bio sasvim ok a unutrašnjost bi mogla biti malo kvalitetnija. S obzirom da je star samo tri mjeseca i sada ima 11.025 km, neke stvari ne bi smjele otpadati (brtva na vratima nastambe i držač wc papira)
Napisati ću je i putopis pa koga bude zanimalo moći će vidjeti tamo sve o tom putovanju, ali do tada će proći dosta vremena.