Lijepi pozdrav i od mene. Evo i mene muče slična pitanja, putovali smo puno, ali kamperom nikad, i sad se intenzivno pripremam i učim.
Moram naglasiti da nismo "pravi" kampisti, u smislu da nam nije cilj provoditi dane u kampovima, nego je ovo jednostavno (za to što smo zamislili) optimalan način putovanja. Zato se unaprijed ispričavam - ako bi se nekom naš način planiranja putovanja učinio čudan, loš, neprimjeren, ili whatever - što ću možda povrijediti nečije osjećaje
![Whistling :-](./images/smilies/65.gif)
).
Svakako puno zahvaljujem svima koji su već ovdje dali dosta odgovora koji su mi falili! Ostalo mi je još par pitanja.
Netko je ovdje napisao:
Citat:
Što se tiče napona 230V, sve utičnice u kamperu i kamp kućicama su na 230V, tako da nemaš problema što se toga tiče.
Koliko sam ja uspio skužiti (a možda griješim?), 230V utičnice po kamperu su samo aktivne kad se u kampu, ili na (kako to u Njemačkoj zovu) Stellplatzu priključiš na fiksno napajanje i nije pod normalno ugrađen 12/230 pretvarač napona.
Q1. Ili sam ja nešto krivo skužio? ![I dont know :-??](./images/smilies/106.gif)
istrle je napisao kako postoje camper service po benzinskim pumpama - puno hvala na ovoj informaciji - ja sam se nadao da bi to moglo biti tako, ali nisam bio siguran. Međutim, i mene muči isto - napravio sam npr. Njemačkom puste desetke tisuća km autom i nikad ni na jednoj pumpi nisam primjetio camper service. Vjerojatno zato što nisam to trebao, ali ipak me zanima:
Q2. Da li je ovo tako u svim zemljama, ili samo u nekima? Konkretno, prolazimo kroz Austriju, Njemačku, Dansku, Norvešku (sve do polarnog kruga), Švedsku (i Laponiju, i dolje, južni dio), Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Koliko je teško naći camper service tamo baš daleko na sjeveru? Ili u Poljskoj? Je li netko putovao po tim zemljama?istrle je napisao i kako se "kemijski WC relativno brzo napuni", ali ja bi molio malo preciznije, ako je moguće.
Q3. Što je "relativno brzo" (radi se o nas dvoje, dvoje veće djece i jednom manjem koje još to rješava pelenom
) )? 1 dan? 2 dana? Tjedan dana?(Ne znam da li je bitno, ali kamper je Adria Sport 573 (4 ležaja, 6 sjedala, poluintegriran, bez alkovena (kako se to zove na hrvatskom?))
Q4. Da li u tim camper service po benzinskima isto ima i pražnjenje WC-a ili samo otpadne (sive) vode?Q5. Jesam li dobro shvatio - ispiranje WC-a (ono s 15 sati mućkanja) ne radi se poslije svakog pražnjenja, nego na kraju najma? Nisam iz onog videa shvatio - nakon tog mućkanja od 15h se opet mora negdje isprazniti i onda opet nečim napuniti ili se ostavi prazno?Q6. Oni savjetuju da se zadnji dan prije vraćanja kemijski WC napuni tom kemikalijom za čišćenje i mlakom vodom i da se onda tako vozi pa će se odmah i mućkati. Međutim, onda to negdje prije vraćanja treba isprazniti, zar ne? Gdje to u Zagrebu isprazniti (kamper vraćam u ZG)?I još jedno, pitanje:
Q7. Gdje na jednom mjestu nabaviti sve što trebam (najmodavac mi daje kemikalije za WC, ali ne znam da li sve ili samo onu jednu)? Osim kemikalija, spominjao se i poseban toaletni papir. I ne znam da li još nešto?Q8. Da li je praksa koristiti neke posebne deterdžente za suđe i šampone za tuširanje - prvenstveno radi zaštite okoliša, jer tko zna kako zbrinjavaju tu "sivu" vodu tamo gdje je kamperi ispuštaju?Hvala!!