Lijepi pozdrav i od mene. Evo i mene muče slična pitanja, putovali smo puno, ali kamperom nikad, i sad se intenzivno pripremam i učim.
Moram naglasiti da nismo "pravi" kampisti, u smislu da nam nije cilj provoditi dane u kampovima, nego je ovo jednostavno (za to što smo zamislili) optimalan način putovanja. Zato se unaprijed ispričavam - ako bi se nekom naš način planiranja putovanja učinio čudan, loš, neprimjeren, ili whatever - što ću možda povrijediti nečije osjećaje
).
Svakako puno zahvaljujem svima koji su već ovdje dali dosta odgovora koji su mi falili! Ostalo mi je još par pitanja.
Netko je ovdje napisao:
Citat:
Što se tiče napona 230V, sve utičnice u kamperu i kamp kućicama su na 230V, tako da nemaš problema što se toga tiče.
Koliko sam ja uspio skužiti (a možda griješim?), 230V utičnice po kamperu su samo aktivne kad se u kampu, ili na (kako to u Njemačkoj zovu) Stellplatzu priključiš na fiksno napajanje i nije pod normalno ugrađen 12/230 pretvarač napona.
Q1. Ili sam ja nešto krivo skužio? istrle je napisao kako postoje camper service po benzinskim pumpama - puno hvala na ovoj informaciji - ja sam se nadao da bi to moglo biti tako, ali nisam bio siguran. Međutim, i mene muči isto - napravio sam npr. Njemačkom puste desetke tisuća km autom i nikad ni na jednoj pumpi nisam primjetio camper service. Vjerojatno zato što nisam to trebao, ali ipak me zanima:
Q2. Da li je ovo tako u svim zemljama, ili samo u nekima? Konkretno, prolazimo kroz Austriju, Njemačku, Dansku, Norvešku (sve do polarnog kruga), Švedsku (i Laponiju, i dolje, južni dio), Poljsku, Slovačku i Mađarsku. Koliko je teško naći camper service tamo baš daleko na sjeveru? Ili u Poljskoj? Je li netko putovao po tim zemljama?istrle je napisao i kako se "kemijski WC relativno brzo napuni", ali ja bi molio malo preciznije, ako je moguće.
Q3. Što je "relativno brzo" (radi se o nas dvoje, dvoje veće djece i jednom manjem koje još to rješava pelenom ) )? 1 dan? 2 dana? Tjedan dana?(Ne znam da li je bitno, ali kamper je Adria Sport 573 (4 ležaja, 6 sjedala, poluintegriran, bez alkovena (kako se to zove na hrvatskom?))
Q4. Da li u tim camper service po benzinskima isto ima i pražnjenje WC-a ili samo otpadne (sive) vode?Q5. Jesam li dobro shvatio - ispiranje WC-a (ono s 15 sati mućkanja) ne radi se poslije svakog pražnjenja, nego na kraju najma? Nisam iz onog videa shvatio - nakon tog mućkanja od 15h se opet mora negdje isprazniti i onda opet nečim napuniti ili se ostavi prazno?Q6. Oni savjetuju da se zadnji dan prije vraćanja kemijski WC napuni tom kemikalijom za čišćenje i mlakom vodom i da se onda tako vozi pa će se odmah i mućkati. Međutim, onda to negdje prije vraćanja treba isprazniti, zar ne? Gdje to u Zagrebu isprazniti (kamper vraćam u ZG)?I još jedno, pitanje:
Q7. Gdje na jednom mjestu nabaviti sve što trebam (najmodavac mi daje kemikalije za WC, ali ne znam da li sve ili samo onu jednu)? Osim kemikalija, spominjao se i poseban toaletni papir. I ne znam da li još nešto?Q8. Da li je praksa koristiti neke posebne deterdžente za suđe i šampone za tuširanje - prvenstveno radi zaštite okoliša, jer tko zna kako zbrinjavaju tu "sivu" vodu tamo gdje je kamperi ispuštaju?Hvala!!