Nakon dugogodišnjeg niza ljetovanja u BRAKO (Makedonija) kamp prikolica imam samo riječi pohvale. Kako ih i dan danas ima na tržištu na raznim oglasnicimi (njuskalo, oglasnik) dao bi osobni kratki osvrt na iste.
Brako je proizvodio dugi niz godina dvije varijante prikolica. Jedna je bila šatorska, a druga je imala tvrde stranice i raširivala se u skoro, pa pravu kamp prikolicu.
Mane šator prikolice:
- starije su životne dobi i upitna je kvaliteta platna - dan danas da se pronaći čarobno sačuvanih brako prikolica.
- gume i kotači - jer su malih dimenzija - te su skloniji pucanju i zagrijavanju u vožnji, ali to je rješavano dizanjem osovine za 5 cm i postavom guma nešto većih dimenzija veće nosivosti (čak su ljudi znali stavljati gume od peglice ili fiće)...
Prednost šator prikolice:
- laka prikolica i da se vući s manjim tj. slabijim automobilima. A ispod kreveta ima vrlo iskoristiv prostor gdje stane komplet odjeća, obuća, čak i većina kuhinjskih potrepština, na krevet se mogu naslagati i stolovi, stolice i struja, i onda se tek zaklopi. A naravno na prtljažnik idu kištrice, peći, bicikli, u mom slučaju tu se na more vozio i gumeni čamac i motor itd.
PS. bilo je dva modela - stariji modeli koji su jednaki naprijed i otraga i noviji modele koji imaju kosi prednji kraj s dizanjem poklopaca na spremnicima...
Prikolica BRAKO s tvrdim stranicama:
- prednost joj je ta što je sklopiva, ali daleko ima više iskoristivog prostora. Kada se sastavi izgleda kao prava kamp prikolica, a u njoj je sve za spavanje i smještaj, dok se kompletno sve odvija u predšatoru. Većina kampera upravo ni ne kuha u kamp prikolicama, pa je onda zanimljivo da to sve što ni ne koristiš ni ne vučeš na more. Također je laka prikolica, ali ima i naletnu kočnicu što joj je još jedna prednost. Naravno, sklopljena je u visini krova prosječnog osobnog automobila. Moji starci su ju vukli sa dva auta (krajem osamdesetih) - benzincem 1.4 75 KS i dizelašem 1.6 s 55 KS bez problema.
Naravno, i ova prikolica ima pripadajući predšator kao i standardne kamp kućice. Također da ih se pronaći u vrlo sačuvanom stanju po prihvatljivim cijenama.
Danas, više BRAKO ne radi kamp prikolice, ali zato se na našem tržištu mogu pronaći proizvodi drugih proizvođača: Trigano, Camp-let i slični. Mada ovu drugu varijantu ne znam da uopće itko više proizvodi...