Putem uz Vrbas imate kamp ( čini mi se u Krupi na Vrbasu), organiziraju i rafting. Pred Jajcem ćete moći vidjeti, odnosno ne vidjeti, podzemnu hidroelektranu. Cesta od BL ide kroz kanjon Vrbasa, tuneli su kopani krampom, bez betona, ima lijepih vidika. Slično je i putem uz Drinu prema Višegradu. Vrijedi zastati i uživati u krajoliku, ali prema Višegradu na prvom pogodnom mjestu, jer kasnije se rijeka zaustavlja zbog brane, a obale i voda se nagrđuju plutajućim otpadom.
U Jajcu skrenite desno prije tunela i pokraj benzinske pumpe. Imate parking ( 1KM). Ne kilometar, kako su se neki vozili 15, 20, 22, 25 ( kako je s godinama rasla cijena) km kada su vidjeli znak za janjetinu misleći da se radi o udaljenosti
), nego 1 marku. Na parkingu je čovjek koji vrši naplatu pa ga zamolite da pogleda i na kamper, zlu ne trebalo. Parking je ravan, a možete npr. jesti u kamperu i gledati slap. U blizini je i Muzej AVNOJ-a ako vas zanima, a dalje preko mosta pa desno je ulaz u stari dio grada. S lijeve strane, odmah iza mosta, imate kafiće ukopane u živu stijenu, zanimljivo za vidjeti.
Ako ćete preko Travnika, pitajte za Plavu vodu, izletište u gradu. Ima vrelo, bazene s pastrvama, restorane na samoj vodi. Zanimljivo. Ako uz jelo popijete čašu piva, morate birati lokal. Mi jedemo u Konobi Plava voda i zalijemo Karlovačkim ( vidjet ćete suncobrane). Ako niste vični manevrima u skučenom prostoru, pripazite malo. Ima još znamenitosti u Travniku, ali ih nismo obišli, jer nam je to obično usputna postaja na putu prema Vlašiću.
U Vitezu imate aquapark i etno selo "Čardaci" i veliku shopping zonu, ako vam je to zanimljivo. Onda bih vas skrenuo preko Busovače do Fojnice i Kiseljaka prema Visokom, ali ne znam koliko vremena imate na raspolaganju. Fojnica je nekada bila najveći grad u BiH, poznata po svom Franjevačkom samostanu i muzeju uz njega, toplicama, brojnim izletištima u okolici, prekrasnoj prirodi. Možda nekom drugom prilikom...
U Visokom su poznate ( i od nekih osporavane) piramide. Nismo bili, ali planiramo. Iskustva onih koji su bili, iz prve ruke, su pozitivna. I sam grad Visoko je
open minded sredina, jedna od rijetkih koje nisu podlegle nacionalizmu. Vidio sam da je nedavo u Visokom otvoren i auto kamp.