Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 31 sij 2025 07:59.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: 24 vel 2012 13:55 
Moderator

Dali je netko imao iskustva sa takvim ili sličnim uređajims? Izgleda kao odlična stvar u kritičnim situacijama prilikom vuče kampice: :think:

Bez toga može doći do ekstremnih situacija, npr poput ove:

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 14:28 
Moderator

Ja imam!!! =))

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 15:06 
Moderator

Nije to to!
Ovo tvoje je u biti ESP koji stabilizira auto (a time posredno i prikolicu), ali ja govorim o nečemu što stabilizira prikolicu, neovisno o autu.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 15:24 
Moderator

nije... ali i ovo je elektronska stabilizacija... a ti si u prvom postu pitao ili sličnim uređajima... TSA sustav slično djeluje, samo što nije zasebni uređaj na prikolici... isto koči i automatski usporava čim osjeti previše pomicanja... obično ako se vozim 100 km/h i kad prestižem kamion onda imam osjećaj da nekad nekad zacukne, tj. automatski upali kočnicu... jednom sam vidio tu lampicu da mi se upalila i bio je upravo takav nekakav slučaj...

Honda kaže: TSA -Trailer Stability Assist TSA radi zajedno sa VSA i dizajniran je kako bi se povećala sigurnost prilikom vuče prikolice. Putem različitih senzora koje obično pripisujemo VSA sustavu vozila, TSA će pokrenuti odgovarajuću shemu kočenja pojedinih kotača što će stabilizirati auto i prikolicu.

http://www.honda.de/innovation/sicherhe ... aenger.php

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 15:29 
Moderator

Statler je napisao/la:
nije... ali i ovo je elektronska stabilizacija... a ti si u prvom postu pitao ili sličnim uređajima... TSA sustav slično djeluje, samo što nije zasebni uređaj na prikolici... isto koči i automatski usporava čim osjeti previše pomicanja... obično ako se vozim 100 km/h i kad prestižem kamion onda imam osjećaj da nekad nekad zacukne, tj. automatski upali kočnicu... jednom sam vidio tu lampicu da mi se upalila i bio je upravo takav nekakav slučaj...

Honda kaže: TSA -Trailer Stability Assist TSA radi zajedno sa VSA i dizajniran je kako bi se povećala sigurnost prilikom vuče prikolice. Putem različitih senzora koje obično pripisujemo VSA sustavu vozila, TSA će pokrenuti odgovarajuću shemu kočenja pojedinih kotača što će stabilizirati auto i prikolicu.

http://www.honda.de/innovation/sicherhe ... aenger.php

Ali on kod tebe zakoči auto, a ne prikolicu. :confusion-scratchheadyellow:

Ovdje se misli na uređaj koji koči prikolicu, a ne auto.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 15:31 
kamperska gerijatrija

Ne, nego kad tebi kampica zanjiše auto, onda ti se pali TSA koji stabilizira prvenstveno auto, a samim time i kućicu, baš kao što Bajki kaže.

Vrh

PostPostano: 24 vel 2012 15:34 
Moderator

Schnitzer je napisao/la:
Ne, nego kad tebi kampica zanjiše auto, onda ti se pali TSA koji stabilizira prvenstveno auto, a samim time i kućicu, baš kao što Bajki kaže.

je... tako je... ali čim koči auto, koči i priksu i to je trenutni TUP doslovce... kao da naglo stisneš kočnicu i pustiš...

Vrh

PostPostano: 28 vel 2012 13:46 
zeleni kampist

AL-KO ima ATC kontrol a uz kombinaciju sa AKS, potpuna je stabilizacija.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 28 vel 2012 15:32 
Moderator

Ova nova glava ALKO 3004 prekrasno izgleda! Vidio sam u novom broju Camping, Cars & Caravansa!

Vrh

PostPostano: 28 vel 2012 16:39 
Moderator

Šta je po vama najbolje napraviti kada kućica tako zapleše (naravno da nemamo ATC) kočiti, dati gas, oduzeti gas ili se samo pomoliti?

Po meni je nekako naglo kočenje najgora varijanta reakcije u takvom trenutku! Imam osječaj da bi to dodatno destabitliziralo prikolicu, barem onaj prvi dio vremena dok prikolica nepočne kočiti! :confusion-scratchheadyellow:

Vrh

PostPostano: 28 vel 2012 18:03 
Moderator

bajki je napisao/la:
Šta je po vama najbolje napraviti kada kućica tako zapleše (naravno da nemamo ATC) kočiti, dati gas, oduzeti gas ili se samo pomoliti?

Po meni je nekako naglo kočenje najgora varijanta reakcije u takvom trenutku! Imam osječaj da bi to dodatno destabitliziralo prikolicu, barem onaj prvi dio vremena dok prikolica nepočne kočiti! :confusion-scratchheadyellow:

Osobno pustim gas... ali uz to i pomolim se! #:-s

Imao sam priliku osjetiti tu nelagodu i to oba puta pri prestizanju šlepera na autocesti... Sada obično pripazim... Problem je kad i on i ja se vozimo 80-90-100 km/h :think:

Vrh

PostPostano: 29 vel 2012 10:57 
Zen kampist

Pa mogu reći da imam nažalost puno iskustva sa stabilizacijom kampice. Naime, kad nisam imao iskustva to se dešavalo redovito ali... onda smo kupili vagu za vaganje opterečenja na kuki i problem smo riješili. Kuku opteretim sa 65-70 Kg a brzina je 90 Km/h, jedino je problem kad na cesti budu ulagnuća npr. zgb-karlovac.
Kad počne ples na cesti maknut nogu sa gasa i prebaciti u manju brzinu i.... uh samo kad se sjetim :pray:
Ova uređaj je o.k. i razmišljao sam ali cijena je cca 1000 € bez ugradnje pa kad ugradiš sve te uređaje ( moover, klima ..) gdje je kraj? :-W

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 12 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 64 gosta.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: