Dakle, koje klinove koristite za šatore ili predšatore? Mi imamo samo kratko iskustvo sa običnim aluminijskim klinovima na travnatom tlu. No, čini mi se da nam to možda neće biti dovoljno u nekom hrvatskom kampu (npr. Čikat) na ljeto. Sjećam se da sam jednom ispod trave naletio na kamen i nakon nekoliko udaraca čekićem klin se savio kao da je od gume.
Tražio sam malo po netu i vidim da ima veliki izbor. Najskuplji su od titana, malo jeftiniji su od aluminija sa karbonskom srži. Ali i jedni i drugi su previše skupi za moje potrebe. No, ako se spustim za klasu niže nalazim aluminijske legure sa pojačanom čvrstoćom. Vidim da koriste dvije legure 6000 i 7000. Veći broj je skuplji, a pretpostavljam i čvršći. Obično ih prave u obliku slova V ili Y. Da li je neko već probao? Kakvi su u usporedbi sa čeličnim klinovima?
Ovako nešto:
Jeftinija alternativa bi mogli biti čelični "outwell tarzan" klinovi:
Sada se pitam da li su čelični klinovi jeftiniji samo zato što su teži ili su aluminijske legure superiornije i po čvrstoći? Čvrstoća mi je važnija nego težina. Jedna alternativa je da kombiniram različite klinove. U tom slučaju gdje bih trebao postaviti čvršće klinove? Uz rub šatora ili na špagice?
Sada mi pada na pamet da je i dužina važna. Prekratki nisu možda dovoljno čvrsti, a preduge je teško zakucati do kraja u tlo.