Bajki uzeo sam tvoj prijedlog na razmatranje i došao do vrlo intersantnog zaključka, prosto nevjerojatnog. Dakle ako gledamo negdje par stranica unatrag kako napuniti običnu plinsku bocu na autopunionici u principu se postavlja pitanje, pa da li uopće ugrađivati bocu?????
Ako želimo kod malog kampera dobiti onih 20x40x60 cm prostora i u njega postaviti agregat koji ce nam pogoniti klimu kada nismo na 220 V tada sve ime smisao!
No ako cemo u taj prostor stavljati neki mali koferčić tada je puno bolje rješenje krovni thule kofer!!!!
a boce ostaju gdje jesu!
ALi alternativci uvijek postoje....ako je u pitanju samo problem sa bocama
pa taj smo problem upravo riješili prijašnjim postovima.
Kao prvo na stanicama ne smiju punit plinske boce i aute koji nemaju LPG/GPL naljepnicu no kako su mi rekli ipak to rade posebno kada su kamperi u pitanju. Dakle ako imamo priključak straga ili kod čepa od goriva tko vam gleda gdje je plinska boca, zar ne plinaši? Apsolutno nikad. On samo utakne pištolj i čeka da se sam isključi putem plovka ili na količinu plina u litrama!
A kamo to ide, pa tko to gleda ima on drugog posla!? Kako su mi rekli ako je obična kućanska boca u pitanju tada odbijaju!
Dakle jedna je boca koja se troši standardno priklučena na sistem plina pomoću crijeva. Druga ionako čeka na potrošnju jer malo tko ima dual sistem spajanja boca. Na rep kampera ide plinski priljučak koji je cijevi dovučen do same boce a na njegov kraj se postavi onaj obični ventil koji imamo u kamperu za izolaciju sistema. Sada samo treba natokariti / našrafati na njegov kraj priključak za gumeno crijevo za tlak od 50 bara. I stvar riješena jer se sada crijevo spoji na bocu koja je prazna čime možemo puniti bocu na bilo kojoj plinskoj punionici.
Boca se full odzrači i u nju ide 10 kg plina preko napisanoga sistema odnosno 20 litara ako se ne varam kako sam pisao u prijašnjim postovima. Ako imamo dvije boce to je 40 litara plina....a boca koju ja namjeravam stavit ide 48 litara plina?!?!?! Samo što ću morat 2x čeće punit jer ide boca po boca....moram razradit detalje ali čitav projekat će koštati par stotina kuna...mjesec dana ljetnih u kamperu topla voda / kuhanje je prošlo malo više od pola boce plina....bez grijanja a kako rekoše kolege boca traje 7 dana...kada se grije....
Bravo Bajki, hvala na ponuđenoj ideji....
javim ako relizacija bude uspješna jer mi više od ovogas i ne teba. Samo treba nabavit one EU priključke koje sam opisao!
Moram otić napunit malu bocu da snimim kako to lik puni i koji je odnos težine i volumena plina...tj kg / litre za tlak 8 bara...