Kako sam već spomenuo, pala mi je na pamet jedna ideja koju sam i realizirao, a mogla bi biti korisna i drugima.
Napominjem da ovo što slijedi pišem u dobroj namjeri i ne snosim nikakve posljedice koje bi mogle nastati radom nestručnih osoba na ovakvom ili sličnom projektu!
Dakle, oprez!!!
Pisao već puno puta kako je kamper za mene pojam slobode i da mi nije cilj provoditi vrijeme vezan strujnim kabelom u nekom kampu. U cilju povećanja autonomije ugradio sam solarni sustav u kamper. O detaljima solarnog sustava ću pisati ( nešto već jesam) u temi "solarni paneli". Drugi korak na putu osamostaljenja bila je nabavka i ugradnja pretvarača napona kako bismo mogli dobiti struju od 220 V i kada nismo "na kabelu". Sustav je ugrađen i provjeren. Jedini uočen nedostatak je kapacitet akumulatora. Neki su ovdje pisali o "elekrtranama" od 300-njak Ah pa je ovaj moj akumulator od 60-ak Ah slabašno čeljade, ali neka gura dok može. E sada dolazimo do onog bitnog: struju od 220V imamo u kamperu, ali samo na jednoj ( ili dvije, ovisno o snazi pretvarača) utičnici. Ranije sam već nekadašnju utičnicu od 12V u kupaonici zamijenio onom od 220V, npr. za brijanje, fen za kosu ili sl. Dakle, imamo instalaciju od 220V koja nam ne služi ničemu kada nismo "na kabelu".
Bio je to problem koji me je potaknuo na razmišljanje i doveo do rješenja.
Sada imamo 220V u svim utičnicama u kamperu i u svim uvjetima!
Kako sam to dobio?
Na izlaz iz pretvarača uključio sam produžni kabel koji je doveden do kutije s osiguračima. Znači, sada imamo dva neovisna izvora napajanja. Bitna je stvar da se oni ne smiju miješati! Razdiobu smo napravili tropolnom grebenastom sklopkom s tri položaja, 1-0-2. U položaju 1 napajanje dolazi iz pretvarača napona i dalje ide u 220V instalaciju kampera ( utičnice), 0 je isključeno napajanje, a u položaju 2 napajanje dolazi iz vanjskog priključka na struju, ili kako to običavam reći, kada smo "na kabelu" i napaja 220V instalaciju kampera ( utičnice) i punjač sekundarnog akumulatora. Ograničavajući faktor je snaga pretvarača ( 600 W) u našem slučaju, ali sustav se može, za one koji misle da im treba, izvesti i s jačim pretvaračem.
Malo je nezgodno, recimo, miksati nešto čučeći uz pretvarač, ili brijati se bez ogledala, gledati Tv i krenuti u WC te usput zapeti za produžni kabel i u mnogim sličnim situacijama... Sada smo sve to izbjegli, imamo originalnu instalaciju 220V koju možemo koristiti u svim uvjetima. Doduše, ograničeni smo na potrošače do 600 W, ali osim fena za kosu, drugih trošila veće snage i nemamo. Bušilice, brusilice, lemilice, žarulje od 220V, mikseri, TV, radio- CD ( iako to imamo već u kabini), laptop, usisavač smanjen na 600 W i mnogi drugi uređaji rade i s pretvaračem te snage. Opet napominjem, sustav se jednako može izvesti i s jačim pretvaračem!
Još jednom napominjem, ovo iznosim kao ideju, bez preuzimanja odgovornosti za posljedice nestručne realizacije iste. Hvala na razumijevanju!![slika](http://i1268.photobucket.com/albums/jj564/panonski-mornar/DSC_5061_zpsdkxwqw9f.jpg)
Ovaj narančasti kabel na slici dolazi iz pretvarača napona i odlazi dalje prema 220V instalaciji kampera
![slika](http://i1268.photobucket.com/albums/jj564/panonski-mornar/DSC_5065_zpsumdsysgs.jpg)
Ovako izgleda nakon montaže