Svaki kamper ti je od prilike 50.000€ a malo bolji su od 80.000 -100.000 €
Uzmimo za primer kamper Adria za 70.000. Nadogradnja stoji na šasiji od Fiat Ducata, koja vredi od prilike 15.000€ . To znači, da nadogradnja košta 55.000€ Zašto bi nadogradnja Tischer, Bimobil, Nordstar i ostale ne vrjedile 20 - 40 tisuča?
Svi imaju otprilike istu opremu. WC, umivaonik, kuhinju, 2 pipe (slavine), pumpa, rezervoar čiste i rezervoar crne vode, 12V i 230V elektronika sa baterijom i kontrol panelom, osvetljenje LED, frižider, grijanje vode i prostora (Truma, Alde, Webasto), tuš kabina, plinske boce, regulatori plina, ventili plina, prozori i vrata, nosač bicikla, tenda, itd... najjeftiniji su ormari, kreveti i sendič stjene a i to nešto košta.
Ja mogu, da pričam samo za Tischera a ostalo su izkustva. Primer modela 200:
Tischer kalup sa vratima košta od prilike 7.000€, kad staviš podizne noge dođeš na 9.000€, kad staviš još prozore, svjetla na zadnju stranu i stepenicu, cjena je več 11.500 €. To znači, da unutra nema baš ništa!!!
Dalje... Da stavimo u taj prazan prostor opremu klasične prikolice, zajedno snosi cjena ca 17.800 € ako želimo opremu kampera, koji je avtonoman i nezavisan od kampova, več smo na cjeni 24.000€. Dodamo još ono što nam uzme država (25%= 6.000€) i več smo na 30.000€. Ako želiš TV, satelitski sistem, solar, itd... onda cjena krene prema 40.000 ;)
U Tischeru je cjena ugrađenog prozora sa 6 godina garancije identična cjeni iz prodaonice kamp opreme. Šta si onda profitirao?
Ja sam diler za Tischer a daleko prije toga, sam čovjek