U svijetu ribolova jedna od obaveznih destinacija svakog ozbiljnijeg sportskog ribolovca je rijeka Ebro u spanjolskoj. Tamo vec godinama razvijaju ribicki turizam na zatvorenom dijelu rijeke, pregrađenom branama.
Prije tridesetak godina grupica znanstvenika pustila je nekoliko primjeraka somova, smuđeva, sarana i jos nekih vrsta rijecnih riba. Oni su se razmnozili, a politikom lokalnog stanovnistva pretvorili taj dio Katalunje u ribolovnu turisticku destinaciju. Danas tamo svake godine dolazi na tisuce ribolovaca iz cijelog svijeta jer nema nikakvih lovostaja, a iako na ulovljenu ribu nema ogranicenja u iznosenju van vode (cak ni u vrijeme mrijesta), vecina ribe, tj. 99% ribe vraca se nazad u vodu.
Kao clan redakcijskog tima ribickog casopisa, eto, zavrsio sam tamo tjedan dana prvi put u proljeću 2010. godine.
Nazalost, uspjeli smo dobiti termin na samom pocetku sezone kada je riba jos u mrijestu i unaprijed smo znali da ce ulov biti ispod razine onoga sto je tamo u svibnju, lipnju i listopadu, pa cak i studenom... Srpanj i kolovoz sam preskocio jer tada su tamo vanjske temperature i vise od 40 C i bas ni domacinima tada nije do nekog turizma - siesta...
Riba Roja d'Ebre je bila nasa krajnja destinacija, gdje smo i dosli na poziv naseg domacina, inace osjecanina Sase (tamo znanog kao El Sale) koji nam je ujedno bio i domacin i vodic tih tjedan dana.
Inace, Riba Roja je tipicno malo spanjolsko mjesto sa priblizno 1500 stanovnika koji se bave uzgojem maslina i vinogradarstvom, te sada u turizmom. Naglo su porasle cijene apartmana, mnoge stare i skoro pa propale kuce se obnavljaju za potrebe smjestaja turista. zive usporenim zivotom, bez stresa, nikad im se nikuda ne zuri... sve im je "manjana" (sutra)...
Putovali smo avionom iz Zagreba, preko Praga do Barcelone (karta cca 950 kn) i u Barceloni smo unajmili rent-a-car. Dobili smo VW Polo 1.4 (novi sa svega 150 km na satu), ali o tome drugom prilikom... i krenuli put 180 km udaljene Riba Roje. Iskoristit cemo ga i za test za casopis i njegove stranice Automobilom na vodu... Usput, ja ne bi bio ja, da me nije zaustavila policija, ali srecom samo za pregledati dokumente...
Obavili smo nabavku u obliznjem Flixu, te se poslijepodne prvi put otisnuli camcem na rijeku. I u predvecerje kolegi je zagrizao prvi veliki som. Oko 35 kilograma nakon 30-tak minuta nadmudrivanja bilo je na camcu. Vaganje i naravno natrag u vodu. Paralelno sa somom svi smo imali po nekoliko ulova smuđeva od 2-4 kilograma, a to su također veliki ulovi za nase hrvatske prilike.
Najjace mjesto je pod branom gdje se skuplja vecina velike ribe u potrazi za hranom. Kroz turbine zna biti usisana riba, koju turbine sasjeku i takvu izbace van, a to je onda hrana za vodene grabezljivce...
i kormorane koji jednako tako vrebaju s visine s ograde na brani...
U slijedecih nekoliko dana sve se monotono odvijalo u obliku ujutro ranije na vodu 3-4 sata ribolova, povratak do baze - rucak...
- rostilj...
- posebno mjesto imaju prepelice s rostilja... delikatesa... samo kod nas toga nema... iskreno zanima me tko ocisti ta cetiri "vrapca" ako se zna da kosta pakiranje od 4 komada 8 eura...
i nezaobilazni fis paprikas... svjeze ulovljena riba - smuđ, saran i som...
Naravno i u vrijeme rucka su bili obavezno zabaceni stapove s obale za ribolov sarana trosenje vremena do odlaska camcem u popodnevno (predvecernji) ribolov.
Obicno smo se vracali po mraku natrag u bazu.
U tih nekoliko dana bilo je jos ulova soma od kojih je jedan od 50 kg bio nama i najveci, te paralelno s njim ulovljeno je nekoliko velikih sarana, a i na desetke smuđeva.
Zadnji dan pred povratak ostavili smo si razgledanje Barcelone (a imali smo i auto) te smo obisli veliku vecinu znamenitosti. Jedino parkiranje bas i nije jeftinjaka jer je svud oko 5 eurocenti - minuta.
Ali kako biti u Barceloni, a ne posjetiti Nou Camp... nazalost ulaz u sam stadion van utakmice se placa 17 eura, a toliki bas zaljubljenik u travu i sjedalice nisam...
naravno kupiti djeci nesto origi-gi majica u FCB butigi...
A i slikati se ispred nje... naravno u majici Honda Fan Cluba...
Naravno tu su i druge znamenitosti... među kojima su crkva La Sagrada Familia svjetski poznatog arhitekta Gaudia...
te hrpa drugih prekrasnih spomenika, ukrasa, zgrada...
I kako sve ne bi bilo idealno nazad nam je avion kasnio u polasku 2 sata, pa smo u Pragu propustili let za Zagreb, ali da opet ne ispadne i crno dobili smo tamo i rucak u restoranu i ponudu dvije opcije - noc u hotelu i let drugi dan ili vezu za Bruxelles u Belgiji i odmah lov Croatia Airlines aviona za Hrvatsku... Uzeli smo ovu letnu varijantu jer smo svi morali biti drugi dan na poslu.
Ako ima zainteresiranih ribolov je moguce organizirati po promotivnoj cijeni preko casopisa od 450 eura za tjedan dana u sto je uracunat apartmanski smjestaj, oprema za ribolov i vodic. Dodatan trosak je avionska karta, rent a car, te dozvole za ribolov i hrana. Ovo oko rentanja auta je OK kada ide skupina od 4 osobe i podijeli se trosak. S gorivom ispadne oko 50 eura po osobi. Najbolje ga je rezervirati preko interneta unaprijed, a preporuka je Europcar, Avis, Hertz i jos neki jer imaju predstavnistvo na samom aerodromu, dok je nas SIXT bio malo van aerodroma, ali na poziv na telefon dosli su po nas do aerodroma i poslije po povratku auta nazad su nas i prebacili na aerodrom.
Naravno da je sve proslo prebrzo i da se nismo stigli ni okrenuti, a vec je prohujao tjedan. Preporuka je da su skupine 3-4 clana. Ako netko zeli vise informacija moze mi se obratiti privatnom porukom.
I da ja ne bi bio ja... kad ne bi pronasao prvi internet caffe na aerodromu i uz pivicu cavrljao po forumima...
Evo jos par slikica za nevjerne Tome:
sidrenje pred branom jer protok vode je veliki...
Moj prvi i... ispod i zadnji smuđ (usporedba s cipelom broj 43,5)... ..zbunjen
Umorni ribici... ima nekoliko birtija uz samu vodu...
btw. pivo 0,33 u ducanu u limenci 0,30 eura!!!!!
u birtiji veliko 0,5 litara - toceno - 1 euro!!!
PS. za one zeljne zivota - zivot je blizu i kosta cca 70 eura / sat vremena... + 7 eura piva, a boje su raznolike (brazilske, rumunjske, ukrajinske, nigerijske itd)... Vodic ce vas odvesti vrlo rado