Hvala Dena!
Sada ide onaj možda i najinteresantniji dio koji skoro pa nitko i ne spominje u svojim memoarima a on glasi; A kol'ko bu to sve koštalo. I to je gorka realnost koju moramo prežvakati. No nakon ovoga puta ma koliko koštalo da koštalo isplatilo se.
Čitao sam mnoge putopise koji su napisani u daleko boljem stilu nego moj, ovo je samo jedan od primjera:
Review of campsites in Sweden and Lapland12.htm
Dakle evo podataka onako suhoparno;
Polazak; 05/08/2015 povratak 04/09/2015
Ukupna kilometraža. 5324 km
Ukupno nafte: 603 litre od toga financijski 397€ i 290 funti (377€) total 774€
Prosjecna potrosnja 11,3 litre na 100 km u području najpovoljnijeg okretnog moneta od 2500 okretaja i brzinu između 80 - 90 km na autoputevima
Cestarine.
Autostrada Trieste - Tarvisio dva puta 12€
Austrijska vinjeta dva puta 8,7€
Austrijski tunel Spittal 12 €
Calais Dover trajekt za kampera preko 6 m 296 €
Dover -Calais za kampera ispod 6 m 125 funti oko 162,5€ jer je euro/funta 0,7
Tunel kod Holandije uz more 5 €
Posjet kampovima !x kod Londona: 42,1 funta (55€) kamper i 4 osobe + 8 funti (10,4€) pranje i sušenje robe
Drugo pranje robe kod Batha 8 funti
Trece pranje robe London 8 funti
Četvrto pranje robe Holandija (kod frendova badava)
Voda:
Punjenje vode u tank kampera svaki dan na benzinskima na kojima se uzimalo i gorivo uz prethodno pitanje. Jasno da se uglavnom biralo reprezentativne stanice kao Shell, Total i slično koji nisu radili problem. Englezi imaju lijep cijevni prikljucak koji se samo ubode u otvor za punjenje dok za ostale države treba mala kanta koja se puni na običnoj slavini preko lijevka na koji je spojena cijev. Ako se ima dvije kante dok jedna ekipa puni a druga ekipa prazni drugu kantu onda ide puno brže i bezbolnije. Potrošak vode za 4 osobe dnevno uz tuširanje ide i do 90 litara. kao sto ste vidjeli mi smo imali još 100 litara vode smjestenih po dva kanistera od 30 lit te ostatak po 10 lit. Uglavnom one su stajale nekoristene a iskorištene su u Londonu kada smo stajali na parkingu od ponedjeljka do petka..i to da ne izgubimo dobro parking mjesto.
Pumpica vode je crkla, sricom imali rezervu od kampice tako da je to jaaako dobro imati u rezervi. Mislim da je uzrok što slavina u kupatilu kada se stavi na full toplu vodu u zatvorenom položaju ne zaustavlja pumpicu pa je to bio uzrok pregaranja koji se možda proteže od prijašnjih vlasnika. Šteta je 12€ sa time da sam kupio dvije i kada je montirana nova mlaz je bio osjetno jači nego kod starre čiji je rotor vjerojatno već bio istrošen, stoga minjajte pumpicu.
Topla voda za kupanje koju grijemo plinom ide na 60C sa time da je jedno grijanje bilo dosti za 2 osobe.
Frižider je bio u pogonu na plin priko noći te 6 dana londona i Holandije, dok je u vožnji bio na struju od 12V. Ne bi čovijek vjerovao ali za nas 4 je bio sasma dovoljan ako se posloži sve kako treba sa time da je Guiness pivica bila razervirana navecer nakon vožnje...a provišta se kupovala svaki drugi dan...Ukratko boca plina od 10 kg je izdržala čitavo putovanje pa ispada da je prosječna potrošnja frižidera koji je bio na polovici hlađenja oko 0,25 kg plina na dan.
Inverter od 600W 12/220V je bio u pogonu tokom dana kada se vozilo i punio je sve baterije; Dvije Fotokamere, Racunala, Nintenda. Telefone, MP4 playere, Cam codera. U Erwin Hymer Wordu sam vidio i inverter od 2000W koji košta oko 1000€...
Svaku vecer se u lap top prebacivalo slike iz toga dana u folder sa datumom za lakše pracenje situacije.
osnovni problem a to je fen za kosu od 1500W i expresso aparat za kavu od 1200W se tokom dana rješavao pomoću Hondinog agregata od 2 kW. Njegova namjena je prosirena i za vikendicu stoga je i nabavljen. Usto drugi dan puta smo zaboravili tokom noći prebaciti frižider na plin pa je iscicalo bateriju koju smo ujutro glatko napunili agregatom. Sam agregat je bio smjesten u bunkeru i vadio sam ga vani prilkom svake upotrebe (mislim na agrgat) premda pri kraju za krace uporabe je bio u bunkeru ...sa ispusnom cijevi okrenutom van uz otvorena vrata...Cijena agregata je 6400 kuna
Navigacija je Europe city navigator koji je kupljen 2009 sa uređajem (bio predinstaliran) te sa posljednjom doživotnom nadogradnjom od 69€ kupljenom ove godine. Pokazao se besprijekornim za čitavu europu premda treba recimo u londonu unositi kodove ulica jer ako utipkate ulicu i London onda nece pokazati nista...Dosta mi je problema zadala mala memorija uređaja no to se rješava dopunsko memorijskom karticom 8 Gb na koju se iskopira karta pomocu Garminove aplikacije. Vjerujte bez njega bi bilo kompletno izgubljeni i možda vjerojatno izazvali prometnu kakvim god krivim skretanjem jer smo i uz njegovu pomoc cesto puta na kružnim tokovima znali falit i izac na krivom izlazu...
Veliki problem je siva voda i fekalije koje nemate bas gdje ispraznit pa smo koristili aplikaciju za i phone
https://www.google.hr/?gws_rd=ssl#q=campercontacti uz njezinu pomoc pronalazili pozicije za pražnjenje premda sam znao u kriznim momentima korititi taktiku iz kampica, sivu vodu u bujol (vedro) pa u obližnji grm na parkingu...posebice nakon tuširanja...
Ukratko ovo je cijena troškova puta od pocetka do kraja...Od Rijeke do Londona je oko 1800 km za orijentaciju premda je meni zbog kupovine nove gume sa putom do Triera ispalo 2000 km.
Ako sve računamo tj putne troškove za 4 vero ljudi tada ispada
cestarina oko 200€ sa trajektom ispod 6 m te nafte 160 litara po 1,2 euro a to je oko 200€ stoga total je oko 400€ samo putovanje za 4 osobe u jedan smijer Rijeka London. Povratno 800€ bez nocenja
ovo cemo iskoristiti kasnije pri usporedbi agencijskih paket aranžmana
Članstvo u HAk-u za Europu od 500 kuna je isplatio zamjenu gume na autoputu kod Luxemburga, ali to je moja grsška..
Amex kartica ide po benzinskim ali ne i po trgovinamas za razliku od Erste Diners koja je svugdje glatko prolazila
kartice ne prolaze u Holadiji, tamo treba cash.
Jeli smo samo nekoliko puta vani a cijena u UK je oko 17 funti po obroku recimo kotlet ili slicno...Tiramisu kolac u londonu je 5 funti no ovo nisam racunao jer je to osobno.
kampove nismo posjecivali jer sto ce mi kamp kada dođem u 9 navecer a ujutrio u 8 idem dalje. Kupaonu imam, vodu, imam, agregat imam....a robu perem i sušim u javnim praonicama kojih u UK ima na pretek...
Kada smo konacno dobili sve racune na naplatu ukupna potrosena cifra je oko 3100 eura, a to iznosi oko 100€ po danu. U biti toliko dođe samo apartman kod nas u sezoni....bez hrane .....a mi smo i putovali i kupovali ulaznice i trosili naftu...
najvise se potrosilo na ulaznice 310€ ,
naftu 774 €
trajekt 458€
cestarine 45€
total 1587€
ostatak ide na troškove londonskoga prevoza, ručkove i provištu te ostale sitnice a to je oko 1513€ ili 12 000 kuna...a toliko bismo siguro potrosili i da smo doma jer je 8 misec....i ljeto je....pivica i sldoled na kupanje, pa ajmo do crikvenice navecer, pa do Opatije itd....naslaže se toga...