Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 31 sij 2025 08:08.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 15 postova ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: 22 svi 2015 10:57 
trudi se

Poz!
Evo ak bi netko objasnio postupak zamjene gume kad se to desi na putu. U biti me zanima gdje postaviti dizalicu i jel trebam i nogare spuštat. Nisam to nikad radio na prikolici pa radije pitam :obscene-drinkingcheers:

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 11:12 
Moderator

Ja imam posebnu dizalicu za kampicu i na kampici poseban nosač gdje spajam tu dizalicu sa prikolicom.

Da nemam tu dizalicu za kampicu, kampicu bi ostavio prikačenu za auto, nebi spuštao nogare ali bi povukao ručnu na prikolici (naravno i auto zakočiti) i dizalicu bi stavio pod osovinu ili pod šasiju prikolice (negdje u blizini točka kojeg trebam podiči). Kod postavljanja pod osovinu treba paziti ako je osovina okrugla, a kod postavljanja pod šasiju treba paziti da dizalica ima dovoljno visine. Tu ne bi bilo loše imati možda onu malu "krokodil" dizalicu jer je stabilnija od obične auto dizalice.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 11:38 
trudi se

Jel svejedno s koje strane kotaća ide dizalica? A sad dal ostaviti prikolicu zakačenu ili ne za auto. Kak bu se ponašala šapa kod dizanja? Da se nebi španala praviše?

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 12:11 
zeleni kampist

Moram se u startu ograditi, ovo se odnosi na malu kampiku Adria 305, nisam siguran da ovaj sistem važi i kod mnogo većih kampika. Kao prvo, odvoji se kampika od auta, zatim se popuste stegnuti šrafovi točka, treći točak kampike se spusti na minimum. Zatim se spusti zadnja nogica na kampiki maksimalno tj. do tla, naravno sa strane točka koji želimo promeniti. Sledeći korak je podizanje prednjeg dela kampike pomoću trećeg točka, a povremeno se spušta i prednja nogica kampike do tla, naravno opet sa strane točka koji zamenjujemo. Tako naizmenično podižemo prednji deo kampike sa trećim točkom i spuštamo prednju nogicu kampike, sve dok se točak ne odigne iznad zemlje. Ovaj zahvat nije komplikovan i lako se uradi, a od alata nam treba samo ključ za točak i kurbla za podizanje nogice.

:obscene-drinkingcheers:

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 12:47 
Moderator

Joe, ovo tvoje mi je jako upitno. Odakle ti to, negdje si vidio u uputstvu ili je tvoj pricip?

Te nogice uopće nisu tako jake da bi mogle nositi teret kampice i u njima se lako pokida navoj, tako da one baš i nisu za dizanje cijele strane kampice! Ja se s time nebi igrao!

šokre je napisao/la:
Jel svejedno s koje strane kotaća ide dizalica? A sad dal ostaviti prikolicu zakačenu ili ne za auto. Kak bu se ponašala šapa kod dizanja? Da se nebi španala praviše?

Ja bi stavljao sa zadnje strane kotača, ali što bliže kotaču i u svakom slučaju bi ostavljao zakačenu za auto!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 13:29 
Moderator

srećom nisam imao tu nesreću da moram to napraviti... :whistle:

ali mislim ipak da to i nije neki kumst - na cesti ostavio bi na kuki jedino bi digao alko ručkicu, povukao ručnu od prikse i spustio bi pomoćni kotač tek toliko do zemlje... dizalicu bih podmetnuo odmah iza kotača na donje podvozje jer tu je najniže... naravno dok je kotač na zemlji odtegnuo bih šarafe i onda digao ju u zrak...

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 14:42 
zeleni kampist

Defekt na putu sa kampikom od 1978 još nisam imao, ali kod kuće tako montiram točkove godinama, pre sezone i posle sezone. Možda Ti je upitno zbog težine kampike, ali sopstvena težina moje kampike je 400 kg, a maksimalno dozvoljena 520 kg. Pojma nemam odakle mi taj sistem zamene, mislim da sam davno to negde pročitao. Zato sam se na početku posta odmah ogradio, verovatno da veće kampike to ne mogu izvesti zbog svoje težine.

:obscene-drinkingcheers:

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 15:13 
Zen kampist

Ja nemam ni dizalicu ni rezervni kotač :) nit u autu nit u kampici. Imam onaj glupi kit za krpanje guma s kojim si mogu.... da ne kažem kaj.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 16:43 
kamperska gerijatrija

Da se puno ne filozofira jer par puta godišnje minjam gume na kucici adria 310 (cestovne - off road)
Ako nije zakvacena za auto tada ide onaj kotač na rudi na pod i pod kotra kotač podmetač da se ne mice, a dizaljic stavlja se IZA kotaca i to imam krokodilku dizalicu (bauhaus) , ako je na kuki onda samo dizalicom podižem. Inace ide ona paralelogramska dizalica...u originalu
rezervni kotač ide u spremniku ili jos bolje ako se montira ispod na sperplocu...tada se dobije vise prostora
pogledajte kako su uhvacene one nogice za sperploču pa cete ubrzo odustat...lako se polome (očupaju) bazni vijci
Pazite na cesti da vas koja budala ne pokupi stoga prsluk i trokut obavezni

Vrh

PostPostano: 22 svi 2015 17:27 
Moderator

dundino je napisao/la:
Ja nemam ni dizalicu ni rezervni kotač :) nit u autu nit u kampici. Imam onaj glupi kit za krpanje guma s kojim si mogu.... da ne kažem kaj.

Pitaj Matu kako se razleti skoro nova guma! :naughty: :naughty:

Vrh

PostPostano: 23 svi 2015 13:06 
kamperska gerijatrija

Mislim da je moja adria 1984 godište a prilikom kupovine mi je vlasnik rekao da su original gume na njoj.....???!!!
Nakon 4000 km puta u tjedan dana sam ih skinuo i smrznuo se od pogleda ...ODVALIO SE KOMAD GAZNE POVRSINE....da ne povjerujes a nekako sam sumnjao upravo na njih i vozio ne vise od 90.....nije to stvar za zaje...anciju....

Vrh

PostPostano: 24 svi 2015 08:19 
Moderator

Svaka ti čast kada si se usudio. Ja bi se bojao na takvim gumama i dovući nju do kuće. 90 km/h je dosta velika brzina i za nove gume, a kamoli za gume stare 30 godina! :think:

Vrh

PostPostano: 24 svi 2015 15:44 
kamperska gerijatrija

Stavit ću sliku kada budem imao prilike! Onako na oko su lipo izgledale...

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015 07:52 
Moderator

RI898 je napisao/la:
Stavit ću sliku kada budem imao prilike! Onako na oko su lipo izgledale...

=)) =))

Vrh

PostPostano: 25 svi 2015 08:13 
trudi se

Hv. na odgovorima! Valjda nebude pukla :)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 15 postova ] 

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 70 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: