bajki je napisao/la:
okicizepa je napisao/la:
E hvala svima... zanima me još nešto... ove godine idem u kamp na sjeveru Istre i ispalo mi je duplo jeftinije ići preko Slovenije (Bregana, Ljubljana, Postojna, i tam do kraja autoputa pa pokraj Plovanije u Istru).
Zanimaju me vaša iskustva, kakva je cesta kroz Sloveniju? Išao bi po autoputu, ali zanima me kakva je cesta od kraja autoceste (ako sam dobro vidio, autoput je negdje do Kopra) pa do granice sa Hrvatskom? Nisam nikada tamo bio, a ne bi se baš kilavio po nekakvim serpentinama...
Nisam išao tim putem, ali pretpostavljam da je cesta OK! Po meni je jedino upitno dali će biti gužva na granici pa da tu izgubiš nešto vremena.
granicu na Bregani uglavnom prolaziš danas u 10-tak minuta... više me strah one u Istri i turista u periodu kad dolaziš na granicu... onaj komad od Kopra do Buja nije strašan to sam prošao nekoliko puta iz Pule do Trsta... kroz SLO od ZG do LJ imaš 2-3 uspona (Novo Mesto, Višnja Gora) ali su u rangu sa našim Vrbovsko na autocesti prema Rijeci, dok imaš više jačih (dužih i okomitijih) uspona od Ljubljane prema Trstu - od Vrhnike do Senožeča su ti ti usponi, a tamo zimi (dok mi idemo na skijanje) zna puhati i jak vjetar... netko mi je pričao da i ljeti zna biti vjetra i hladno...
Komad autoceste od Senožeča (tu je odvojak prema Sežani) pa do Kopra preko Kozine nisam nikad prošao - mi smo prošli Rijeka-Kozina ali starom cestom...
ako ideš na duže od 7 dana (pazi na taj 7 - subotu ideš petak se vraćaš) onda ti je vinjeta 15 eura, a 8-dan moraš uzeti već drugu novih 15 eura...
osobno da idem u Umag išao bi kroz HR s tim da ne bih se nikad spustio do kraja novim Ipsilonom pa se dizao opet njime nazad prema Buju već bih izašao u Lupoglavu van pa na Buzet i Buje i prema Umagu (nekadašnja glavna cesta) kojom smo i mi davno navlačili našu brakicu prema Savudriji i Umagu... kasnije te sve istarske ceste prošao sam istinabog bez kampice u 15-tak godina ljetovanja u Istri... desetak zadnjih godina nisam se vozio njima pa ne znam kakva je kvaliteta i o tome ne mogu ništa reći....
cestarina kroz HR + Učka su ti slični novci kao i tjedna SLO vinjeta, kilometara je kroz HR nešto manje, a sam moraš odlučiti je li lakše kroz SLO ili kroz HR... još jednom moj osobni odabir s kampicom bio bi kroz HR.