Evo malo da skratimo ove jesenje dane, objavljujem mail korespondenciju između mene i MUP-a Kantona Sarajevo o kategoriji potrebnoj za vuču kamp prikolice. Postavio sam pitanje na koji način da budem van prekršaja obzirom da vučno vozilo ima NDM 2500, a priključno vozilo (prikolica) NDM 1600. Dobio sam slijedeći odgovor, odnosno Copy/Paste odgovor, što sam i sam znao, pa sam pokušao malo detaljnije da im objasnim.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Članom 185. st. (4) Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10 i 18/13) propisano je: "U kategoriju B ubrajaju se motorna vozila, osim vozila kategorije A, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od osam sjedišta ne računajući sjedište za vozača", a u st. (5) istog člana propisano je: "U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu preko 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg". Iz dostavljenog e-maila vidljivo je da je najveća dozvoljena masa (NDM) veća od 3.500 kg te na osnovu kategorija B, B1 i BE ne može te upravljati navedenom kompozicijom u vašem e-mailu.
S poštovanjem,
DIREKTOR
dipl. pravnik Sanja Petrović
Odjeljenje za pravne, kadrovske poslove i koordinaciju
Sektor za administraciju
Uprava administracije i podrške
MUP Kantona Sarajevo
T: +387 33 286-932
F: +387 33 286-819
http://mup.ks.gov.ba--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poštovani,
Prije svega hvala Vam na detaljnom i konkretnom odgovoru.
Molim Vas još za informaciju, koja kategorija mi je potrebna da bih mogao upravljati navedenim „skupom vozila“.?
Čitajući ZOBS, nisam uspio naći kategoriju koja konkretno opisuje navedeni skup vozila.
„U kategoriju
CE ubrajaju se skupovi vozila čija se
vučna vozila ubrajaju u kategoriju C, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg.“ (Moje vučno vozilo je kategorije B)
„U kategoriju
D ubrajaju se
motorna vozila za prevoz lica koja, osim sjedišta za vozača, imaju više od osam sjedišta. „ (Moje vozilo ima 7 sjedišta)
„U kategoriju
DE ubrajaju se skupovi vozila čija se
vučna vozila ubrajaju u kategoriju D, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg i priključno vozilo se ne koristi za prevoz lica. „ (Moje vučno vozilo se ubraja u kategoriju B)
„U potkategoriju
C1 ubrajaju se
motorna vozila za prevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a manja od 7.500 kg. „ (NDM mog vozila je 2500kg)
„U potkategoriju
C1E ubrajaju se skupovi vozila čija se
vučna vozila ubrajaju u potkategoriju C1, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg, s tim da najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kgi da najveća dozvoljena masa priključnog vozila ne prelazi masu neopterećenog vučnog vozila. „ (Moje vučno vozilo ne spada u podkategoriju C1)
„U potkategoriju
D1 ubrajaju se
motorna vozila koja služe za prevoz lica i koja, osim sjedišta za vozača, imaju više od osam, a ne više od šesnaest sjedišta. (Moje vozilo ima 7 sjedišta)
„U potkategoriju
D1E ubrajaju se skupovi vozila čija se
vučna vozila ubrajaju u potkategoriju D1, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg, s tim da najveća dozvoljena masa ovog skupa vozila ne prelazi 12.000 kg, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila ne prelazi masu neopterećenog vučnog vozila i da se priključno vozilo ne koristi za prevoz lica“(Moje vozilo se ne ubraja u podkategoriju D1)
Obzirom da je ZOBS precizno definisano da imam pravo da upravljam navedenim motornim vozilom, a po tehničkim specifikacijama vozila dozvoljeno je vuči kamp prikolicu navedene NDM (1600kg), a što nije obuhvaćeno aktuelnim ZOBS, molim Vas za prijateljski savjet na koji način da riješim problem, odnosno da legalno upravljam navedenim skupom vozila. Prema trenutnoj formulaciji Zakona, da li sam prekršajno odgovoran????
U zemljama EU, to je riješeno na način kategorije BE (konkretno u R Slovenija B+koda 96), odnosno sa 3500kg NDM je podignuta na 4250kg. Razlog tome su razvoj auto industrije, odnosno kamp vozila, (nova SUV vozila, više opreme se ugrađuje u vozila kao i prikolice, a što povećava težinu vozila).
Da li se tako nešto može ugraditi i u naš ZOBS, odnosno uz obavezno dodatno pismeno polaganje testa iz ove oblasti i naravno određenu novčanu naknadu (svakako prilagođenu standardu života u našoj zemlji).
Srdačan pozdrav,
Mirsad Halilović