Našao sam jednom jedan vrlo zanimljiv tekst na stranoj kamperskoj stranici. Ali bio mi je zanimljiv jer kao da sam ga ja napisao, prenesao moja mišljenja na papir, a oni to preveli....
Moveri su čarobni kad se nađete pred nekim složenijim pristupom nekoj parceli, kao npr. mi ove godine u kampu Kozarica, gdje su parcele manje, uzani putevi između parcela, a još k tome i nagnuti teren, kada je pristup terenu po nekom kamenju, pa čak i onda kada ste kasno došli u kamp pa ne želite sad autom razbuditi baš sve susjede oko sebe. Moveri rješavaju problem i kad gledate kako uopće tu staviti kamp prikolicu jer je prostor toliko ograničen, a vi ste i nakon dugo godina navlačenja kamp prikolice svjesni svojih mogućnosti vožnje te iste kamp prikolice u rikverc. Nadalje, moveri su tu i kad prikolicu koristite i kod kuće, dok ju spremate u prostorije, garaže, parkirališta koja su često uža nego pristupi kamp parcela, jer ono - baš tu želite spremiti kamp kućicu da vam što manje smeta tijekom godine. Zato su proizvođači kamp opreme i izmislili taj vrlo učinkoviti dodatak na kamp prikolicama - te čarobne movere i bežični daljinski upravljač.
E sad što bih ja to naveo kao neke glavne prednosti kod movera:
- prikolica je gibljiva u svim smjerovima, ne samo naprijed nazad već ju možete vrtjeti samu oko njene osi za 360 stupanja..
- brzina je prilagođena tako da onaj koji upravlja prikolicom može cijelo vrijeme obilaziti oko prikolice i gledati sve njene čoškove i detalje i paziti da gdje ne zapne, a to sve naravno bez pomoći drugih
- motori imaju vlastiti elektropogon koji su dovoljno jaki da ju guraju po svim neravninama, kamenju, travi, pa čak i po snijegu i blatu (tako sam naletio u jednom prospektu iako to bih volio vidjeti), te čak i preko rubnika...
- nadzor prikolice je dovoljno jak da tu istu prikolicu spušta nizbrdo bez dodatnih kočenja, a jednako tako može ju i popesti npr. na vučno vozilo...
- relativno mala težina - 25-40 kg po paru movera i cjelokupnog sistema
- ono što mi se posebice svidjelo je postava tih movera na kamp prikolicu (hvala g. klinu na ogledu) bez nekih dodatnih šarafanja i bezpotrebnih poslova, te ih je lako skinuti i preseliti na novonabavljenu prikolicu...
E sad mana:
cijena od 1000 eura do npr. 4000 eura...
Ajde sada recimo da su to pogledi u idealnoj kombinaciji. Ali ja moram reći i moj pogled iz višegodišnje kamperske prakse. Dolaskom u bilo koji kamp pazim da mi u frižideru ima hladnog piva. Naravno da su svi kampisti prijazni i druželjubivi, te mi se još nije dogodilo da bi mi netko odbio pomoći prilikom dolaska u namještanju prikolice ili odlaska - svejedno. Na strmijim terenima ne znam kako je, ali pomagala je ručna kočnica od prikolice. Ukratko, dok dođemo i susjedima obećam ladno pivo - kućica je tamo gdje treba bit dok kažeš keks! A pivo se u trgovini dobija za puno, puno manje novaca...