Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 31 sij 2025 19:48.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 364 posta ]  Stranica Prethodna 1 ... 10 11 12 13 14 ... 19 Sljedeća
Autor/ica Poruka
PostPostano: 17 kol 2013 12:42 
kamperska gerijatrija

Ja sam kupio u 6 mjesecu Adriu 410 za 9000 kuna 1989 godiste preko njuskala. trebala mi cim manja za dvije osobe pa ti mogu prenest triks and tips glede kupovine...
Najprije dobro pregledaj sliku u njuskalu da li se uopce vrijedi upustati u put jer mi prodavac kazao lik mu veli jako dobra kampica a kad dosao tamo ono PAS spava u nutra....dakle put zabadave...
Prvi pregled ide odozdola da vidis kakva je podnica (sper ploca - ja cu je lakirati da je zastitim) i kakva je nosiva konstrukcija, dakle koliko je podvozje zdravo...
Zatim na kuki imas mehanizam za naletnu kocnicu u vidu jedne polugice koja se blokira kada vozis u rikverc da kocnica ne radi jer je to naletna kocnica koja se pomice prema napred i koci. Dakle u rikverc sa tom deblokiranom rucicom i vidit ces da se citava kuka odnosno rudo pomakne prema naprijed (kao amortizer) tj pocne kociti dakle kotaci moraju bit blokirani kada ides u rikverc (jasno proba na pijesku). Zatim potegni rucnu na kampici pa opet probaj kakve su pakne na kotacima...Pregledaj gume te da li ima rezervnu i mora imati i dizalicu na sistem poluge kao nekada R-4. Ukopcaj instalaciju i provjeri kompletnu rasvjetu sto se tice saobracaja. poziciona prednja zadnja, kociona, tablica....Na rudi ili na boku podvozja mislim imas tablicu sa podacima i serijskim brojem koji odgovara onima u knjizici prikolica...Na tehnickom mene nisu niti pitali nista nego samo papir...i to svake 3 godine...mislim oko 300 kuna...
zatim uzmi sa sobom akumulator 12V 60Ah (ako ga vlasnik ima onda je siguro star i nemocan) da provjeris unutrasnju instalaciju tj rasvjetu. Kod akumu imas onaj rastalni osigurac pa ako on pregori nesto je kratkom spoju...
Frizider ne radi na 12V a provjeri i pumpicu za vodu na slavini jer ona radi na 12V - vidi i gdje je kanta sa vodom... sada sljedi plinska instalacija - uzmi bocu plina sa regulatorom i sav alat za prikljucenje....provjeri kako rade kuhala i frizider za njega ti treba oko sat vremena da pocne pokazivati znakove hladjenja...provjeri instalaciju na propustanje sa pjenom od sapunice...
Mora imati oko 50 m kabela na oba kraja ti ona EC prikljucnica i kada to spojis tada moras iamti struju u kampici koja se prebaci sa glavnim osiguracem koji ne smije izbaciti kada radi rasvjeta i frizider na 220 (jasno iskljuci plin) friz pocinje tek za oko 3 sata hladiti...i to za 3 pive i 2 jogurta isto provjeri i da li radi punjenje akumulatora...
Ne zaboravi da ti da rezervni kljuc. dakle t ije tehnicki dio koji nije bezbolan ali moze zagorcati zivot - meni je ovo vazno da sve radi jer ne kampiram dugo pa mi sve ovo mora raditi...
Esada onaj najvazniji dio koji se zove propustanje vode...
Kampica se kupuje kada je kisa tako da se odmah otkriju mokri tragovi u unutrasnjosti a oni su najcesci na spojevima na krovnom otvoru i prozorima te na spojevima lima a to su svi kantuni.
Dakle dizi sve one spusve i gledaj ispod u pretincima jer tu nema zastite i tu voda stvara cuda.
Krpanje je moguce sa silikonom vidi ovdje post gje je covijek sredio kampera sa njime...mislim da je od SIKe. Ako je moguce napravi %hose test$ pitaj gumeno crijevo i dobro zalij sa svih strana po otvorima i gledaj sta se desava iznutra...
Ako je bila garazirana odmah kupuj ako je stacionirana dobro provjervaj...
To je u biti lim koji je iznutra oblozen sperom dakle svaka rupa na limu je potencijalni dotok vode u sper stoga doooobro pregledaj unutrasnjost jer je popravak moguc ali mukotrpan...
Dobro provjeri da svi prozori dobro zatvaraju glede okova jer je to skupo poslije kupovati pojedinacno...Dobro sve oprati sto je platneno a unutrsnjost izribati u octu...dezinfekcija...
Bio u satoru i kada ides u kampicu to ti je sheraton sa 5 zvijezda..no prednost satora je sto ne moras navlacit kompoziciju dakle za neke posjete auto - moto utrkama ipak je sator zakon...
U biti sa kampicom si kao da vozis sleper... i kampovi jaaako skupi je 50 eura za cisto zemljiste je cista pljacka po mome misljenju...za 400 kuna dobijem apartman za 4 osobe...u posezoni...dakle isplati se ako se ide na dulji period no za kratkotrajno je jako upitno vec cak i na cijeni autoputa se stvara razlika, bolji je kaper za veliku mobilnost, dok je sa stacionarno kampica zakon glede satora...
Sretna kupovina...

Vrh

PostPostano: 17 kol 2013 13:49 
Zen kampist

RI898 je napisao/la:
Ja sam kupio u 6 mjesecu Adriu 410 za 9000 kuna 1989 godiste preko njuskala. trebala mi cim manja za dvije osobe pa ti mogu prenest triks and tips glede kupovine...
Najprije dobro pregledaj sliku u njuskalu da li se uopce vrijedi upustati u put jer mi prodavac kazao lik mu veli jako dobra kampica a kad dosao tamo ono PAS spava u nutra....dakle put zabadave...
Prvi pregled ide odozdola da vidis kakva je podnica (sper ploca - ja cu je lakirati da je zastitim) i kakva je nosiva konstrukcija, dakle koliko je podvozje zdravo...
Zatim na kuki imas mehanizam za naletnu kocnicu u vidu jedne polugice koja se blokira kada vozis u rikverc da kocnica ne radi jer je to naletna kocnica koja se pomice prema napred i koci. Dakle u rikverc sa tom deblokiranom rucicom i vidit ces da se citava kuka odnosno rudo pomakne prema naprijed (kao amortizer) tj pocne kociti dakle kotaci moraju bit blokirani kada ides u rikverc (jasno proba na pijesku). Zatim potegni rucnu na kampici pa opet probaj kakve su pakne na kotacima...Pregledaj gume te da li ima rezervnu i mora imati i dizalicu na sistem poluge kao nekada R-4. Ukopcaj instalaciju i provjeri kompletnu rasvjetu sto se tice saobracaja. poziciona prednja zadnja, kociona, tablica....Na rudi ili na boku podvozja mislim imas tablicu sa podacima i serijskim brojem koji odgovara onima u knjizici prikolica...Na tehnickom mene nisu niti pitali nista nego samo papir...i to svake 3 godine...mislim oko 300 kuna...
zatim uzmi sa sobom akumulator 12V 60Ah (ako ga vlasnik ima onda je siguro star i nemocan) da provjeris unutrasnju instalaciju tj rasvjetu. Kod akumu imas onaj rastalni osigurac pa ako on pregori nesto je kratkom spoju...
Frizider ne radi na 12V a provjeri i pumpicu za vodu na slavini jer ona radi na 12V - vidi i gdje je kanta sa vodom... sada sljedi plinska instalacija - uzmi bocu plina sa regulatorom i sav alat za prikljucenje....provjeri kako rade kuhala i frizider za njega ti treba oko sat vremena da pocne pokazivati znakove hladjenja...provjeri instalaciju na propustanje sa pjenom od sapunice...
Mora imati oko 50 m kabela na oba kraja ti ona EC prikljucnica i kada to spojis tada moras iamti struju u kampici koja se prebaci sa glavnim osiguracem koji ne smije izbaciti kada radi rasvjeta i frizider na 220 (jasno iskljuci plin) friz pocinje tek za oko 3 sata hladiti...i to za 3 pive i 2 jogurta isto provjeri i da li radi punjenje akumulatora...
Ne zaboravi da ti da rezervni kljuc. dakle t ije tehnicki dio koji nije bezbolan ali moze zagorcati zivot - meni je ovo vazno da sve radi jer ne kampiram dugo pa mi sve ovo mora raditi...
Esada onaj najvazniji dio koji se zove propustanje vode...
Kampica se kupuje kada je kisa tako da se odmah otkriju mokri tragovi u unutrasnjosti a oni su najcesci na spojevima na krovnom otvoru i prozorima te na spojevima lima a to su svi kantuni.
Dakle dizi sve one spusve i gledaj ispod u pretincima jer tu nema zastite i tu voda stvara cuda.
Krpanje je moguce sa silikonom vidi ovdje post gje je covijek sredio kampera sa njime...mislim da je od SIKe. Ako je moguce napravi %hose test$ pitaj gumeno crijevo i dobro zalij sa svih strana po otvorima i gledaj sta se desava iznutra...
Ako je bila garazirana odmah kupuj ako je stacionirana dobro provjervaj...
To je u biti lim koji je iznutra oblozen sperom dakle svaka rupa na limu je potencijalni dotok vode u sper stoga doooobro pregledaj unutrasnjost jer je popravak moguc ali mukotrpan...
Dobro provjeri da svi prozori dobro zatvaraju glede okova jer je to skupo poslije kupovati pojedinacno...Dobro sve oprati sto je platneno a unutrsnjost izribati u octu...dezinfekcija...
Bio u satoru i kada ides u kampicu to ti je sheraton sa 5 zvijezda..no prednost satora je sto ne moras navlacit kompoziciju dakle za neke posjete auto - moto utrkama ipak je sator zakon...
U biti sa kampicom si kao da vozis sleper... i kampovi jaaako skupi je 50 eura za cisto zemljiste je cista pljacka po mome misljenju...za 400 kuna dobijem apartman za 4 osobe...u posezoni...dakle isplati se ako se ide na dulji period no za kratkotrajno je jako upitno vec cak i na cijeni autoputa se stvara razlika, bolji je kaper za veliku mobilnost, dok je sa stacionarno kampica zakon glede satora...
Sretna kupovina...

Jesi li ti sve to provjeravao kako si napisao :bow-blue:

Vrh

PostPostano: 17 kol 2013 14:36 
kamperska gerijatrija

Na srecu kisa je padala par dana prije pa su zena i sogor dobro provjerili kompletnu unutrasnjost, ja podvozje i tehnicku ispravnost a covijek je bio toliko fer da mi je dao cak i akumulator i plinsku bocu + prikljucni kabel te mi je demonstrirao rad svih tehnickih uredjaja. Ja sam sa kampicom i njegovom zenom i sinom otisao u grad napraviti kupoprodajni a ostatak ekipe je u hladu popio litru domacega vina dok su nas cekali. + drugu kada smo se mi vratili...Ja sam odmah drugi dan promijenio tablice na svoje ime i javio covjeku da je sve u redu ...da ne brine...nije trebalo placati porez...
Mislio sam se cjenkati ali kada te netko tako doceka i demonstrira rad opreme bez dlake na ruci sam isplatio trazeni iznos...

Ne znam ali nekako svim vlasnicima te kampice - ocu sinu i zeni je nekako bila suza u oku kada je otisla...kao da ide clan familije pa se i ja tako osjecam prema njoj da je cak i 30 godina stara elanova pasara zavrsila iza kuce (moram sada njoj raditi nadstresnicu) a 410-ka osvanula na njezinom mjestu u garazi...Osjetio sam neku sjetu u njihovim pogledima dok smo napustali dvoriste...odlicno stanje jer je izgleda bila garazirana ...tako da nikakvi dodatni radovi nisu bili potrebni (osim ciscenja i dezinfekcije+pranja platnenih dijelova) - direktno smo drugi dan otisli na Gornje jelenje u sumu na kampiranje...bas je taj dan padala kisa pa smo provjerili i vodonepropusnost...ono svi izletnici doma a mi lipo uzivamo u nutra...u jelu sa rostilja...bas je to ono sto smo trazili...samo je bilo 8 stupnjeva pa smo odmah poceli razmisljati o grijanju...
a glede hladjenja namirnica imam prenosivi frigo hladnjak na 12 V koji se vozi u autu pa kada se stane se prebaci na plin friz u kampici...da mi ne isprazni aku od auta...

Velika razlika od one koju smo otac i ja kupovali kod Koromacnog za 100 eura...2002 godine...isto tuzna prica covjeku umrla zena pa je kampicu ostavio kod poznanika u dvoristu ali je u medjuvremenu nasao drugu zenu i kampicu u istom kampu a kako je ovima trebao prostor gdje je stajala dao ju je za 100 eura...Vise je dosla vucna sluzba do doma nego kampica, no vidjeli smo svoga boga jer je bilo potrebno puno radova na njoj da se je dovede u red... (izmjena podnice,propustanja sa strane...) od tada sluzi kao stacionarna ali nema vise ni radova na njoj...1980-to godiste...
Greska u prethodnom tekstu je 220 V ide na friz a drugi dio ide na pretvarac napona 220/12V koji puni aku i daje napon za 12V potrosace...
Goga - na mi je bila protiv onog kampera iz njuskala mercedes bijeli iz 1980-ih godina bio je u vlasnistvu nekog kluba u zgb...mislim...
Nadamse da je kampica samo preijelaz prema kamperu...

Vrh

PostPostano: 17 kol 2013 16:03 
Zen kampist

:handgestures-thumbup: u

Vrh

PostPostano: 17 kol 2013 18:33 
trudi se

RI - fala puno :bow-blue: Ovo ce sigurno pomoci.
bajki - 35000 kn je plafon, mozda cak i do 30 000. Htjeli bismo dobit kampicu u koju necu odmah morat zabiti dodatnih 10 000 (pretpostavljam da cu svakako morat tapecirat ili mijenjat lezajeve). Ako se do te cijene da nabavit solidna prikolica koja ce posluziti neko vrijeme i koja je sigurna, onda ok.
Pretpostavljam da krajem sezone dolaze u oglasnike, ne?

Vrh

PostPostano: 17 kol 2013 21:15 
kamperska gerijatrija

meni se cini da je bila pojacana ponuda pred ljeto no trazio sam kampera za 30 000 kuna max odnosno 410-ku koju i bas nije lako pronaci jer najvise ima 380-ki za oko 10 000kn
Mislim da bi sa planiranom lovom mogao dovuc doma godiste 2000 pa na ovamo - vjerojatno sa sanitarnim cvorom, a tu se onda nema sta raditi jer je ono samo nakrcaj robu i hranu i vozi...odusevila me kamp jer u nutra vec sve imam samo zakuci vozi. za razliku od satora ..vidjet ces naspram satora je to sheraton sa 5 zvijezda

Za tu lovu bi dobio i kampera ali onda treba jos dosti ulagati...plus godisnja registracija...ali on je idealan za nomadski nacin kampiranja...
I dalje se bavim mislju kamper za 20 000 urediti motor jos 10 000 i kupiti polovnu kampicu i njezin interijer ubaciti u nutra ....ali vec i teoretski sam probio 40000 kuna ....
Pamtim momka i curu kada sam 2002 godine bio na trajektu koji je vozio Malta - Reggio calabria...bio je mercedesov kombi zute boje i unutra su imali krevete....i lunjali Europom....to mi je i dan danas ostala zelja....nerealizirana...na zalost
Ako ti sto bude na kvarneru mozemo skupa pogledat....xnam da ih dosti prodaju u Selcu.

Vrh

PostPostano: 18 kol 2013 09:46 
Moderator

Inače ovo sa curenjem uopće nemora biti uvijek točno, tj. unutra se nemora ništa vidjeti, a to opet neznači da kampica curi. Nažalost ja sam imao taj slučaj, kampica je curila (to sam naknadno ustanovio) a unutra ničega nije bilo - nikakvih tragova. Takvu sam nju kupio, provela je cijelu zimu vani, da bi tek nakon zime ustanovili da kampica curi i to jako, a unutra nije bilo nikakvih tragova i na sreću pod je bio u potpuno ispravnom stanju. Rezultat svega je bio zamjena prednje strane kampice - tj, prednjih limova i izolacije. :whistle:

Krush, i ja sam prije mislio da se unutrašnjost jako uništi u kampicama, ali u većini kampica je unutrašnjost dobra (uvijek ima izuzetaka), a sve oko nje je u lošijem stanju, tako da ti se lako desi da za prvu ruku nema potrebe mijenjati i tapecirati u unutrašnjosti. Najveći problem je provjera dali kampica propušta vodu ili ne.

Vrh

PostPostano: 18 kol 2013 16:52 
kamperska gerijatrija

Da i to je tocno da se cak i ne mora vidjeti jer kada se vidi onda je vec propadanje jako napradovalo i vrijeme je za popravak...
To se moze primjetiti da se prstom ide po kantunima i jako pritisce na povrsinu pa ako prst propadne to je to...
Izgleda da je ipak prednja strana kriticna tocka...a posebno kantuni..
Doduse popravak se moze uraditi i u vlastitoj reziji samo treba malo samovskog znanja...
Po meni je ipak najbolje ako je kamp stacioniran ispod neke strehe da makar voda koja u slucaju i ako curi u nutra bude na taj nacin privremeno zaustavljena i ako propadanje izolacije ne.
Cak mozda je ako nema strehe dobra i neka cerada sto opet zavisi od geografskog polozaja jer kod mene kod Krckoga mosta to uopce ne dolazi u obzir jer je bura u stanju odnijeti citavu kampicu a kamoli ceradu...
Dok sam radio u Dini u Omislju jednom je na onom donjem parkingu na Krcku stranu prebacila kompletan autobus na bok dok se covijek okretao na parkingu jer je most bio zatvoren...a znala je isprevrtati sve kampice na onom kampu koji se vidi odande a zove se Pusca..
Stoga i je kampica u grazi jer bi je inace morao ucvrstiti sajlama za pod da je ne odnese bura ako je ostavim vani...

Vrh

PostPostano: 19 kol 2013 12:08 
trudi se

fala jos jednom na korisnim informacijama :)
Zadnjih par dana ima puno oglasa. Ici cemo pogledati jednu forumsku ovaj tjedan. :icon_wink:

Vrh

PostPostano: 19 kol 2013 22:47 
iskusni kampist

krush je napisao/la:
fala jos jednom na korisnim informacijama :)
Zadnjih par dana ima puno oglasa. Ici cemo pogledati jednu forumsku ovaj tjedan. :icon_wink:

Imaš jednu u PŽ,adria 500 TK,3+2,1986 godište.Ako te interesira,znam sve o njoj,javi se na pm.Nije moja,ali ti savjetom i informacijama mogu pomoći. :icon_wink:

Vrh

PostPostano: 22 kol 2013 22:53 
trudi se

sluzbeno je, kucica je doma :obscene-drinkingcheers:

Vrh

PostPostano: 22 kol 2013 22:59 
kamperska gerijatrija

krush je napisao/la:

čestitamo , može koja slika u garaži :handgestures-thumbup:

Vrh

PostPostano: 22 kol 2013 23:15 
Moderator

krush, čestitke! pretpostavljam da možemo garažu samo preselit :icon_wink:

Vrh

PostPostano: 22 kol 2013 23:57 
zeleni kampist

ove godine se u kampu nismo sreli ali ako sljedeće bude isti kamp lako ću ga prepoznati po kampici :icon_wink:

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 07:06 
Moderator

krush je napisao/la:

Čestitke na kupovini! :clap: :clap:

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 08:45 
napredni kampist

Jutros praznina u dvorištu :crying-yellow:

No s druge strane smo sretni jer je otišla u dobre ruke :)

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 08:48 
Moderator

Darcy jel imate namjeru uzimati nešto drugo? :think:

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 08:57 
napredni kampist

Je, sator :whistle:

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 09:09 
zeleni kampist

Statler je napisao/la:
krush, čestitke! pretpostavljam da možemo garažu samo preselit :icon_wink:

pridruzujem se cestitkama ... adria mi se cini jako urednom i očuvanom a ima već ljeta na leđima .....

mislim da darcy nije predstavio svoju kuču ( bivšu ) u garaži..... s veseljem očekujem novu temu u garaži i sa puno slika u njoj.....

Vrh

PostPostano: 23 kol 2013 09:12 
Moderator

Opa! Znači ima i takvih koji idu sa kampice na šator! :handgestures-thumbup:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 364 posta ]  Stranica Prethodna 1 ... 10 11 12 13 14 ... 19 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: