MikiSa je napisao/la:
Pozdravljam vas iz Sarajeva.
Planiram kupiti prikolicu, ali nikako da se uskladim oko težine iste.
Naime, posjedujem vozilo Chevrolet Captiva, mase 1930kg. Vozačka dozvola B kategorije. E sad mi nije jasno, po zakonu max 3500t ukupna masa auta i prikolice. To znači, sa manjim autom mogu vući veču prikolicu. Recimo Octavia je 1300kg prikolice do 2000kg je moguće vući. Captiva 1930kg, prikolice do 1500kg mogu vući. Ne vidim logiku. Da pojednostavim, može li mi neko reći maksimalnu težinu prikolice koju mogu vući captivom sa B kategorijom?
lp
Ovdje moram spomenuti mali ispravak:
jedan od dva uvjeta za priključno vozilo kaže:
NDM priključnog vozila ne smije bit veća od mase vučnog vozila (ne od NDM vučnog vozila)
to znači da Oktavija čija masa je 1300 kg ne smije vuči priključno vozilo čija je NDM (masa priključnog vozila + nosivost) veća od 1300 kg, bez obzira što proizvođač kaže da ta Octavia može vući i težu prikolicu.
Što se tiče tvoje BE kategorije čini mi se da je to upravo ta kategorija koju smo mi morali naknadno polagati (B+E)
Mislim da je ovdje već bilo rijeći kako se u Srbiji i BiH automatski priznaje B+E kategorija nakon polaganja B kategorije. Čak i u nekim EU zemljama se primjenjuje takvo tumaćenje gdje se kaže da tko je položio B kategoriju do određenog datuma priznaje mu se B+E.