Tehnikalije....
Na put krećemo sa kamperom Ford Transit ,Chausson flash 3, motor 2.2 tdci 140 ks ,2010 god. Pređenih cca 100.000 km.
Prepoznate li ga negdje na cesti,ne mašite...nije moj.
Navigacija:
Koristim Nokia HERE navigaciju za mobilne telefone (verzija za android) besplatna je i jednom instalirana sa skinutim kartama funkcionira bez problema preko gps-a ,besplatno bez spajanja na internet. Nakon sto sam isprobao puno kombinacija ovu sam ostavio kao trajno rjesenje jer se pokazala pouzdana i precizna a jedna od prednosti je i sto je instalirana na smartphon pa je uvjek dostupna čak i kod pjesacenja po gradu. ( dobitna kombinacija kad treba pronaci gdje je neki ducan, benzinska stanica ili adresa,ali i za lociranje trenutne pozicije)
Osim sto je jednostavna i pregledna ( i besplatna) sviđa mi se jer nema onaj iritantni glas... pre-ra-ču-na-vam. (kad promašiš neki izlaz ili ulicu.)
Vremenska prognoza:
Kad je u pitanju Nizozemska onda je vrijeme totalno nepredvidivo ,u jednom danu bez problema se izmjene sva četiri godišnja doba.
Ovaj put smo imali srece i Nizozemska nas je docekala sa ugodnih 26°-28° bez kapi kiše. Ali nocu smo se morali pokrivat jer je temperatura znala pasti i ispod 10°C ,sto je bilo pravo osvjezenje jer je kod nas (ali i u Njemackoj) bilo pakleno vruce sa temperaturama preko 40°.
Malo smo vadili mast prijateljima u Dalmaciji sa slikama u dugim rukavima jer kod kuce temperatura nije padala ispod 30° cak ni noću.
Na smartphonu imam instaliranu i koristim aplikaciju
Wetter online koja u realnom vremenu prikazuje satelitsku snimku kretanja kišnih oblaka (sa prikazom grmljavine i gromova) sa prognozom smjera kretanja, tako da je dosta korisna za procijenu ide li kišni oblak prema vašoj lokaciji ili od vas. Dobra je ujutro kad planiras dan za vidjeti valja li se šta iza brda.
Preporucam , besplatna je. ( postoji i profi verzija koja kosta 3,32 $ ali ova besplatna je ok)
Internet:Druga vazna pomoc bez koje se nije moglo.
U svoj smatphone ubacio bi stranu prepaid internet karticu i u postavkama podesio na djeljenje podataka ,tako da je posluzio kao hot spot , wi-fi pristupna tocka , pa je cila ekipa surfala bez problema svak na svom uređaju. Na njega sam instalirao i navigaciju tako da je stalno bio spojen na 12 V preko uticnice kod pepeljare jer u tom režimu brzo trosi bateriju. ( za istu stvar moze posluziti i neki stari smartphone ...ne bacajte ih bez obzira na stanje i bateriju uvijek dobro posluze)
Odmah po dolasku u Njemacku kupili smo prepaid karticu sa start paketom za internet .
Platili smo10 € za karticu sa ukljucenim prometom od 1 GB. To smo u prolazu sve spržili pa smo u povratku nadoplatili jos jedan bon od 15€ (nadoplata i koristenje je jednostavno i lako kao naš bon-bon npr. ...sms-om se šalje poruka "start 1GB" i cekaš povratnu potvrdu.)
U Nizozemskoj smo za 15€ kupili istu stvar sa 1,5 GB prometa (obe kartice u punoj brzini surfanja) ova Nizozemska je potrajala 5 dana jer smo se u međuvremenu disciplinirali sa koristenjem a krenuli smo i u razgledavanje pa smo internet koristili rjeđe , uglavnom za provjeru nekih podataka i informacija o samoj lokaciji (naravno malo i po facebooku)
Start paket karticu morate kupiti u ducanu u gradovima (ima i po samoposlugama )a bon se moze nadoplatiti na svakoj benzinskoj. Operater nije bitan svi rade ok u Nizozemskoj smo koristili Vodafone a u Njemackoj Lebara karticu. (marketi kao Aldi ili Lidl imaju svoje kartice kao robne marke)
Za telefoniranje smo koristili Hrv. mobitele jer je roaming prestao biti nocna mora ( javljanje na bon- bon prepaid br. u roamingu je 30 lipa/min.)