Davna želja mi je bila obići Nizozemsku. Naime deda mi je tamo radio 70-ih godina prošlog stoljeća i kao jednogodišnjak sam sa roditeljima i crvenom peglicom bio u Roterrdamu kod njega. Gledajući te snimke i slike poželio sam ponovno, sad uz jasnija sjećanja realizirati takvo putovanje. Još sa kampicom – u zemlju kampista – bolje ne može.
Put je dug, napravili smo 3000 kilometara u tih 9 dana. Na sami put tamo i natrag otpada nekih 2700, a ostalih 300 na izlete po samoj Nizozemskoj. Obzirom da je to zapravo mala zemlja (udaljenost Amsterdam – Roterrdam je nekih 70-ak km) baza nam je bio Gaaspercamp u Amsterdamu, te smo na izlete išli autom.
Planirali smo putovati do pola puta pa spavati, a obzirom da je ADAC routenplaner kao najbolju rutu predložio onu preko Nuernberga, a to je taman polovica puta, iskoristili smo to i za obilazak Nuernberga.
Kako sam u neposrednoj blizini Nuernberga, točnije u mjestu Neumarkt, nekih 20-ak km prije Nuernberga i to na 2 km od izlaza s autoceste, pronašao veliki Fritz Berger dućan, odlučili smo voziti do tamo, prespavati na parkingu ispred dućana i usput u subotu ujutro kupiti neke sitnice za kamp. Kontaktirao sam ih mailom i ljubazna gospođa mi je potvrdila da nema problema i da smijemo spavati na parkingu ispred trgovine.
Tako smo u petak, 19.06. oko 16 sati krenuli na put. Vozili smo preko Maribora, Graza, Pasaua, Regensburga prema Nuernbergu. Nije bilo nikakvih problema osim što nas je prala kiša skoro cijeli put. Stigli smo ispred Fritz Bergera oko 1 iza ponoći, parkirali i legli spavati. Mislio sam da ćemo biti jedini, međutim kad smo stigli na parking bila su još 2 kampera i tri kampice istim poslom kao mi. Ljudi znaju
Ujutro smo se naspavali, obavili shopping (Ivana je silno htjela ono sušilo za veš koje se montira na kotač na rudi pa smo to kupili) i oko 11 sati krenuli prema kampu u Nuernbergu.
Oko podne smo stigli u kamp i smjestili se te krenuli u grad. Kamp je na odličnom mjestu, odmah uz Nuernberg Messe, blizu autoceste, a s druge strane ima 10 minuta pješke do podzemne željeznice.