Da lipo je vratiti se sretno doma a kako je rekla Asterix i meni je osobno ovaj putopis još jedamput povratio emocije koje su bile na vrhuncu tokom čitavog putovanja....
posebno kada sam se prve večeri na krevetu kod Beča zapitao -
ma šta ja ovo radim? Da li je sve ovo pametno?..
.Ne znam...nije bilo baš ali se sve sretno završilo...no kampera sam čuvao kao oko u glavi da ga gdje ne očešem ili da mi ne stane....polagana i oprezna vožnja bez forsiranja i stalno oko u retrovizoru...najviše do 2500 rpm i stalno pazi ulje u motoru da ne zakaže koji rasprskač...
Na žalost ovo je jedna od gorih solucija...
A vidio sam kod Lilehamer Talijana koji je očistio komplet prednju vilicu i blatobran...e to je onda kraj jer se auto pušta na carini...za taj slučaj sam imao jednu veliku torbu da potrpam sve vrednije iz auta...a sva roba je bila u koferima kao da idete na avion...dakle i sa te strane je bila kompletna priprema...
U autu je bilo sakriveno i to jako dobro
gotovina da se može avionom doći doma...
Imao sam Europsko osiguranje - 500 kn od HAK-a ali to je samo za ostatak troškova jer recimo šlepanje auta višeg od 2,2 metra ovo osiguranje ne obuhvaća...a šlepu vam plaćaju do 3000 kuna a to bi bilo recimo za oko 200 km u Hrvatskoj...itd....dakle kod Hak-a se dobro raspitajte za opciju Europa...no plačaju nešto hotela i neke putne troškove...
Koliko smo potrošili....ha znate i sami
na žalost rute su velike a kamper troši oko 10l na 100 km no u prosjeku uvijek me očistilo za oko 100€ po danu...dakle ovo + još troškovi od hrane koja je duplo skuplja..okrene se lipa cifra sa time da smo se doslovce ponašali kao Čehi u doba YU kod nas...jako se pazilo na troškove....
Mislim da će ako bude slijedeći godišnji biti u stilu Unlimited kamperista....u nekoj jeftinoj zemlji....na žalost ovo stvarno isrpi sve zalihe...ali kako reće Asterix vrijedilo je.
Dobar plan puta je i ovaj put bio najvažniji dio jer sam već sve viđeno na internetu samo trebao sprovesti u praksi...i to mi se pokazalo kao najbolje rješenje...dobar dio puta je bio kopija ovih prekrasnih ljudi...
http://www.langdale-associates.com/norw ... norway.htmAko prokopate po njihovom site ima tu i Finske Estonije Poljske i čega sve ne....fantastični ljudi i baš zahvaljujuči njima sam i ja na neki način pokušao napravit repliku njihovog putopisa na našem jeziku jer možda nekome od kolega pomogne koji se odluće za ovakvo što..... nas vrime baš i nije pratilo u punom sunčanom sjaju no nema veze...na neki smo način naučili više cijeniti svoju zemlju i naše more za kojim su narodi sa sjevera Europe doslovce ludi...u svakome slučaju to triba financijski iskoristit...