28 07 2017 Petak
Puno puta ujutro kada se probudite tek saznate gdje ste bili pa je tako bilo i ovoga puta...
Sa vrlo ugodnom jutarnjom temperaturom kao stvorenom za rano jutarnji Jogging tipo pražnjenja fekalija i punjenja vode u kampera u CPS-u. Dakle kao što vidite punjenje vode je stalna dnevna rekreacija jer je relativno lako ali treba stalno bit atento i imati sva sredstva spremna za napunit tank. Najgore je bilo Norkapp gdje stvarno nema ničega tj CPS-a pa tako niti vode pa sam stvarno došao u krizu ali su srećom onih 100 litri ratne rezerve ovoga puta jako dobro došle. Naime već je bilo sve spremno da se puni voda sa planinskog potoka...uostalom čitava Rijeka pije vodu koja izvire kod Kičeja...
Uglavnom nastavak puta prema Narviku i Lofotenima. Ovaj dio puta je relativno dosadan jer ima tu 600 km ali kao što rekoh Norveška dama će vas permanentno posluživati sa novim neispitanim delicijama tako da vam nikada neće u njezinom društvu bit dosadno.
Ja osobno Norvešku dijelim i tri velika sektora.
Prvi je Finmark tj dio od granice sa Rusijom Kirkenes sve do Alte / Tromso to je Polarni krug
Drugi dio su Lofoteni kao samostalna cjelina (isto polarni krug)
Treći je dio trokut Oslo-Bergen-Triondheim gdje ima stvarno svega a posebno su intersantni nacionalni parkovi i taj dio je uglavnom najviše posjećen od strane turista a meni je to osobno najljepši dio Norveške posebno Trolstingen...e to je kao da mi dadeš đir u formuli 1. Uzbuđenje koje ćete doživit u Trolstingenu te Trolskoj cesti je ....ma teško i opisivat ..to se mora vidit...
Sam Finmark je za full pustolove pa kada recimo ekipi naznačite da dolazite sa Nordkapp u Trondheimu onda vas svi ono iznenađeno pogledaju.
..a kada pojasnite da ste došli preko Poljske i Finske e tada već spadate u skupinu vanzemaljaca...
Naime većina se ljudi mota po trećemu dijelu Norveške koji je za mene najlipši ali Nordkapp je Norkapp i to se mora vidit posjet njemu je
! To je i bio glavni cilj...posebno ona svemoguća tišina...kao da niste na zemlji...
Ovo je taj dio od Alte do Bjerkvika gdje se družite sa E6 cestom i idete prema Lofotenima...no ipak od Alte do Bjerkvika je isto tako prekrasni dio koji plijeni svojom ljepotom
Uglavnom stalno je jedno te isto pitanje - od čega ovi ljudi žive? Nema fabrike, nema ničega, tu i tamo butiga dakle stalno me kopkalo to pitanje! Ili su na Platformama ili su ribari!
Ovaj kamper vrijedi 150 000€ pa mi se postavilo pitanje samo od sebe pa skoro mu je kamper vrijedniji od kuće! E nije baš...na njihovu žalost....imače ispred dosta kuća ima dosta kampera....kamp kućica? E to je za sve Skandinavce rudiment 20 stoljeća....točno tako---
E 6 cesta je njihova glavna ruta koja ide od granice sa Švedskom preko Osla i onda obalom sve do Kirkenes i Ruske granice u Finmark zoni...uglavnom se čitavo vrime družite sa njom jer ako je napustite onda vas čekaju relativno skupi trajekti koji za pola ure vožnje naplaćuju 150 NOK....jasno da je ura vožnje 300 NOK (kamper ispod 6 m i dvije soobe)
Jako dobra mapa Norveške sa interaktivnim podacima tj znamenitostima po svakome gradu koju smo koristili na licu mjesta...odlična stvar i tu su Norvežini u 22 stoljeću....
Ovo je krucijalni moment jer imate alternativu produžit sa E 6 ili krenut prema Tromso a zatim u nastavku produžit preko otoka Senja i spojit se na otok Andoya tj mjesto Andenes i po sjevernoj strani otoka proći možda jednu od najljepših plaža Norveške sa direktnim pogledom bez prepreka na Midnight Sun...te se kasnije spustit na Lofote odnosno spojit na glavnu cestu koja se sa E 6 odvaja na Lofote...Na žalost meni su dva trajekta ipak bila cjenovna velika nepoznanica jer auto je 6,2 metra a to spada u dvostruku cijenu u odnosu na aute do 6 metri a linja je jaaako dugačka...siguro ura vrimena ako ne i više vožnje
Dakle od Tromso na otok Sernju ima prvi trajekt
Pa onda se Senja na Andoyu drugi jaaako dugačak trajket
Ne znam ali u novčaniku su još bile friške rane od Tallin - Helsinki i nenadoknadiv manjak od 200€!
Jasno da se onda sa Andoya spuštate na Londingen i lokalnu cestu sa E 6 na Lofote...za mali auto bih preporučio ovu rutu preko Senja jer se ima puno više za vidit nego ako furate E-6.....
Dakle u ovom slučaju potmulo iz novčanika stiže naredba
bre šta črkaš? nalevo marš...Narvik noćas mora pasti...
Stoga je bilo vozi livo...interesantno da u JRM nisu govorili levo nego livo?!
U biti u Tromso je 1944 u ljeto kada su već i vrapci u Berlinu pivali - Druže Staljin mi ti se kunemo- ...konačno Englezi napravili bombu od 500 kila kojom su probili oklop na Tirpitzu i potopili ga. U biti brod se samo izvrnuo nešto kao Costa Concordia i povukao sa sobom dosti ljudi a nakon rata su ga Rusi i Norvežini ispilili za staro željezo...ostala je samo skela i spomenik sa oko metar kvadratnim oklopom u naravnoj debljini. Da bismo pogledali samo taj komad željeza i skrenuli sa rute za 200 km simo i tamo je ipak bila malo snobistička ideja....tako da je Tirpitz i u Tromso kanceliran. E reko u Trondheim ima da sikire padaju ali ću mu poć do veza...jasno da bi ideja profunkcionirala da se išlo na Senju...ali trajekt...trajekt...
Nastavak uživanja po planinskome dijelu rute E 6
Još jedan odvojak za otok Senju...
Ovo je fantazija ni Picasso ne bi moga naslikat nešto ovakvo što je majka priroda stvorila..
Pit stopovi su jako česti ekipa je Norkapp...ili gori ili doli...
Fantazija se nastavlja i u vama stvara jedan trend sa pitanjem ogledalce ogledalce koja je zemlja najljepša? Slike daju odgovor na to pitanje....jer znajte da ste van civilizacije u popunoj doslovce netaknutoj prirodi...
Opet pit stop vlasnik je Sami prodaje i sobove rogove, kože , noževe da morete priklat cigana kada vam provali u kampera.......i tko zna šta još...
Pogled na fjord u kome bi čovjek sjedio danima i pustio mozak da meditira...od doma javljaju da su neki požari oko Splita i da Torcida gasi....a Plenković i Grobniščica da se nesposobni oko sitacije svađaju....
.je li bre a koji je taj Plenkovski....ili kako ono reče?
da upravo se tako osjećate...vanzemaljski kao u nekom transu...i u ovom momeniu dok ovo pišem tek mi je sad jasno kako je ovo putovanje dobro bilo....
Uskoro ćete se opijeni ljepotom ovih planina približiti Narviku i doživjeti napismeno kako oni veličaju priču o prvoj naciji koja je pobijedila Hitlerove snage...1942...e dečki dragi a Užička Republika? Ili ustanak u Srbu? ...no svatko shavaća povijest na svoj način no uglavnom dali su Njemcima po repu pa je to ovjekovječeno na svakoj cestovnoj tabli....očito je Wermacht u tom momentu bio zaokupljen drugim događajima...možda uništavanjem savezničkih konvoja koji su iskrcavali pomoć u Murmansku i na koje je kao pauk visio Njemački bojni brod Torpitz sakriven kao crna udovica u Norveškim fjordovima i bio stalni trn u oku Engleskoj curmi...a nisu mu mogli ništa ...avione su tamanili kao muhe pipsom...
Po prvi puta vidite nešto prekrasno kao na prelijepoj ženi na kojoj priroda nije štedila sa oblinama očito na uštrb drugih kojima je nažalost oduzela dio ženskih atributa i nalijepila na ovu pravu ljepoticu....Lofotensko otočje na obzoru
Stižete u Bjerkvik
I onda ćete se opet po tko zna koji put sa brda spustiti na more i krucijalniu raskrsnicu Bjerkvik. Naime odatle ćete ili produžiti za Narvik ili za Lofotene...
Kao Musliću Meka i Medina meni je ova benzinska osvjelila dan - najjeftinija nafta u Norveškoj...na nekim mjestima i po 15 NOK...e da sam moga stavio bi i koju litru u džep
E to su Vikinzi jer čim stavite karticu od Erste banke iz Hrvatske odmah vam slijedi naputak na HRVATSKOM jeziku...jasno samo na Shell pumpama koje su najbolje i puno jeftinije od Esso ili Circle K....ali vodu morate tražiti na sve tri...
Jako veseli puna rezervoara nafte idemo do pit stopa...naime odavde je već puno obične ekipe koja ide samo na Lofote a dolazi i iz Švedske koja je tu na pedesetak kilometri udaljena...a vi superponosno kao Jack Trbosjek marširate jer jasno odozada na kamperu ponosno stoji naljepnica NORDKAPP
o yes Nordkapp
Vrime teplo 24C čak se neki i kupaju....
a da pa ljeto je zar ne? A kad smo ono napustili kratke gaće? ah da Tallin...toliko je puta već iza vas da se nećete sjetiti više svakoga dana...gdje je i što bilo stoga svakako svaki dan odvojeno sve slike arhivirajte u poseban folder sa datumom da se zna red i zakon
Prekrasno mjesto jer na stotine kampera i čega sve ne već kola po ovome kružnom toku...na kome ima cvijeće jakoga i vrlo intezivnoga mirisa da privuče što više kukaca jer vrime za rasplod je jako kratko snig je več na vratima
Na ovakvom mjestu naprosto uživate i teško je krenut dalje no mi smo Time limited kamperisti i traži se....ah da evo ih...u lučici...
dva Austrijanca koji borave višemjesečno u kamperu...penzioneri očito dobro situirani...
Višemjesečne kamperiste ćete prepoznat po tome što sami peru i suše robu ovako na žici uz kamper na nekom pasivnom mjestu tipo lučice ili nekog poluparkirališta...
Ah da riva je samo naša sa prekrasnim pogledom na Fjord, šteta šteta što mi nismo višemjesćni kamperisti tipo unlimited time....
Nekako mi je lakše jer Vigy je ipak prošao najgori dio puta i sada smo u civilizaciji jer ako se štogod i dogodi ipak je pomoć bliže...jasno svi Englezi zovu svog kampera nekim imenom...na Vigy-u je bilo napisano to ime kada smo ga kupili...pa smo ga zadržali....veliko čišćenje...zaslužio ga je besprijekornim radom, svaka čast Fiat-u
Do nas je situiran Švedez sa ovim autobusom troosovincem...isto Unlimted kamperist kao i Austrijanci
Ćakula sa Austrijancem kojii ma punu kapu iskustva - Unlimited kamperist čovijek je radio 20 godina u Johanezburg pa smo se napričali...kaže da su bili u Hamerfest kao najseverniji grad u Norveškoj jer da mu je Nordkapp bio preskup
kaže treba platit tunel i ulaz u muzej. Kada sam mu objasnio da se tunel na Mageroyu više ne plaća i da sam prešvercao djecu i platio samo 360 NOK u očima sam mu vidio tugu da mu je za dlaku izmakao trofej zvan Norkapp...
Kaže najškrtiji su Belgijanci i Holandezi jer ne žele ništa platit...ja ga pitam za Croatia? Kaže isto problem sa policijom a ako ih zafrkavaš oduzmu ti putovnicu?!.....Za Siciliju kaže da je prekrasna, reko to mi je ovozimski cilj ako uspijem naštelat sve datume...
Situacija je ovakva kao na slici ...plaća se! Ali samo 50 NOK....ima samo vode....
Reko nećemo mi ništa u kovertu....može koverta ali prazna......ali mir i tišinu remeti nadobudni dragovoljac domovinskog rata u debeloj penziji tako da mu je slijedeći liječnički pregled za dozvolu upitan koji na skuteru stiže i odmah piše račun. Nema sitnog za vratit pa moraš dat točno 50 NOK inaće te šalje u banku na trgu...
Holandezi do nas se išli prošetat pa im lijepi priznanicu na vrata ....kad su se vratili i vidjeli priznanicu lipo natočili vode i otišli dalje...dakle imao pravo Austrijanac...pametni ljudi...
400 km po E-6 koja je bila poluprazna...48 litri za 568 NOK....Inače na Esso-voj pumpi je bilo vode i to na nekom produžnom crijevu...stvarno vode ima ali je u nemogućim mjestima...