Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 31 sij 2025 10:42.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 21 post ]  Stranica 1 2 Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pomagajte...
PostPostano: 09 lis 2014 12:28 
trudi se

Pozdrav svima... Kupio sam englesku kamp prikolicu i imam problem,ili je ne znanje u pitanju.Zamolio bi da mi neko ko zna objasni kakav je sistem što se tiče vode,slavine u kupatilu i na sudoperi su na cak,prekidač koji šalje 12v na ulazni ventil u koji se od spolja uvlači crevo,međutim i kada su otvorene i kada su zatvorene slavine kroz ventil voda,vazduh ne prolazi ili jako teško prolazi,probao sam da duvam i nema razlike,kada skinem crevo sa ventila i dunem praktično posle ventila vazduh prolazi,doduše,čini mi se da bi trebalo i lakše ali tako bar vazduh,voda izlazi na slavine,sad da li je taj ventil u kvaru ili ja u nečemu grešim,takođe prodavac mi je rekao da prikolica ima svoju pumpu i da se ona nalazi u donjem delu jednog ormana koji je zatvoren i ne bi da razvaljujem da bi proverio ali bi trebalo da ima,na onoj tablici 12v imam prekidače:svetlo,voda-pumpa i aux(takođe ne znam šta je aux,čemu služi),tako da ne znam kako da utvrdim problem,ventil mogu da zaobiđem ali što se tiče pumpe ne znam da li zbog ventila ne vuče vodu,da li treba da se sistem napuni vodom da bi povukla,da li je u kvaru ili je nema.Unapred hvala,Igor...

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 12:30 
Moderator

Ako sam dobr shvatio, ti nemaš spremnik vode u kampici? :think:

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 12:45 
trudi se

bajki je napisao/la:
Ako sam dobr shvatio, ti nemaš spremnik vode u kampici? :think:

Da,nemam,već imam ulaz za crevo od spolja,tu dolaze dve žice,proverio sam i kada se otvore slavine na tim žicama je 12v pa nagađam da je to neki elektro ventil koji otvara i zatvara vodu...

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 13:29 
Moderator

ako uzimaš vodu izvana i radiš priključak voda ti dolazi pod pritiskom do pipa i ne treba ti nikakva pumpa... ako imaš tu ispod karnister koji dolazi sa vodom onda moraš imati pumpu koja pumpa.... obično su to potopne pumpe koje se nalaze u karnisteru i vuku van vodu iz istog... od tud mi i nekakvo objašnjenje za tvoje žice jer očito je netko odrezao pumpu i fali ti pumpa...

što se tiče pumpe i raskapanja onda mora biti na dohvat ruke - sigurno nije u nekom ormaru koji je tako zatvoren da ti ne možeš do toga i moraš razvaliti pola prikolice jer to su sve zamjenski dijelovi...

malo slika te tabele i slično ne bi škodilo... nadalje na googlu se dadu skinuti uputstva pojedinih proizvođača...

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 13:44 
trudi se

Statler je napisao/la:
ako uzimaš vodu izvana i radiš priključak voda ti dolazi pod pritiskom do pipa i ne treba ti nikakva pumpa... ako imaš tu ispod karnister koji dolazi sa vodom onda moraš imati pumpu koja pumpa.... obično su to potopne pumpe koje se nalaze u karnisteru i vuku van vodu iz istog... od tud mi i nekakvo objašnjenje za tvoje žice jer očito je netko odrezao pumpu i fali ti pumpa...

što se tiče pumpe i raskapanja onda mora biti na dohvat ruke - sigurno nije u nekom ormaru koji je tako zatvoren da ti ne možeš do toga i moraš razvaliti pola prikolice jer to su sve zamjenski dijelovi...

malo slika te tabele i slično ne bi škodilo... nadalje na googlu se dadu skinuti uputstva pojedinih proizvođača...

Verovatno si upravu,mada žice nisu odrezane već su priključene na taj ulaz,ventil,sad možda to nije ventil već se u taj ulaz nekako šteka crevo zajedno sa žicama za pumpu,pa te struja služi za pumpu a ne da otvori ventil...

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 14:00 
Moderator

Nije mi jasno šta će mu pumpa, ako ima priključak izvana?

Treba provjeriti ventil dali otvara ili ne (očito napon dobije), lako moguće da on zeza i ne propušta vodu. Skini ga dolje, spoji na 12 V i probaj puhniti kroz njega, zrak mora ići lagano kroz njega.

Ako stvarno postoji i pumpa, ona bi se trebala upaliti kada se otvori pipa, bez obzira voda išla ili ne, pumpa mora proraditi (čuje se kada ona radi).

A da ovaj koji je prodavao kampicu možda nije mislio na grijač vode, a rekao pumpa vode?

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 22:01 
iskusni kampist

Cini mi se da sve engleske kucice imaju spremnik/bojler s vanjske strane kampice. Na nekoliko njih sam to vidio ...

Vrh

PostPostano: 09 lis 2014 22:24 
zeleni kampist

Moja kampica je Engleska i ima pumpu koja vuce vodu iz karnistera a pored pumpe ima ventil za prebaciti na vanjsko napajanje vode. A za grijanje vode ima ALDE sustav [ koji sluzi kao boiler i centralno grijanje] makar ga jos nisam stigao probati.
]

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 00:57 
trudi se

bajki je napisao/la:
Nije mi jasno šta će mu pumpa, ako ima priključak izvana?

Treba provjeriti ventil dali otvara ili ne (očito napon dobije), lako moguće da on zeza i ne propušta vodu. Skini ga dolje, spoji na 12 V i probaj puhniti kroz njega, zrak mora ići lagano kroz njega.

Ako stvarno postoji i pumpa, ona bi se trebala upaliti kada se otvori pipa, bez obzira voda išla ili ne, pumpa mora proraditi (čuje se kada ona radi).

A da ovaj koji je prodavao kampicu možda nije mislio na grijač vode, a rekao pumpa vode?

Proverio sam ventil,doduše nisam ga skinuo već sam na licu mesta skinuo sam crevo koje ide do njega iz kupatila,od sudopere i nema razlike da li ima struju ili nema,i meni je logično da vazduh prolazi lagalo kada ima struju,ali ne prolazi,a onda sam probao da dunem u crevo koje se navlači na ventil i vazduh izlazi na slavine.Prodavac mi je rekao da samo treba da prikačim crevo koje je potopljeno u bure sa vodom,da ima pumpu koja sama vuče vodu,ne čuje se ništa,ali reko šta znam,i frižider mi se nije čuo pa sam mislio da ne radi ali sam posle nekoliko sati shvatio da ipak radi...

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 07:00 
Moderator

Po meni bi ti se trebala čuti pumpa ako radi (kod nas pumpa koja je potopljena u spremnik radi i kada nema vode).

Svakako ti taj ventil nije ispravan (kažeš da je isto bilo na njemu 12 V ili ne). Također bi trebalo pronaći pumpu i vidjeti dali na njoj ima 12V kada otvoriš pipu.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 09:30 
trudi se

bajki je napisao/la:
Po meni bi ti se trebala čuti pumpa ako radi (kod nas pumpa koja je potopljena u spremnik radi i kada nema vode).

Svakako ti taj ventil nije ispravan (kažeš da je isto bilo na njemu 12 V ili ne). Također bi trebalo pronaći pumpu i vidjeti dali na njoj ima 12V kada otvoriš pipu.

Sad idem na plac gde mi je prikolica,proveriću sve još jednom i slikaću ventil sa obe strane a pumpa,logično je da nije skrivena ali je ja ne vidim,od slavine iz kuhinje creva idu u kupatilo i više ih ne vidim,iz kupatila prolaze kroz donji deo ormana koji je zatvoren,ispred tog dela se nalazi peć na plin i onda izlazi ispod kreveta zajedno sa te dve žice i šteka se u taj ventil koji izlazi napolje,sumljam da se tu nalazi pumpa jer po logici,da je nema zašto bi živa struja ulazila u taj orman,pa se onda odvaja jedan pol + koji ide na slavine gde se prekida ili spaja i vraća se u orman gde se spaja sa - i zajedno + i - izlaze iz ormana,ako je tako jednostavnije je bilo da se samo pošalu dve žice na prekidač slavine pa da se ispod kreveta tu kod ventila taj + pol spoji sa - jer je izvor struje levo ispod kreveta a kupatilo,kuhinja desno.Ventil sam probao na sve moguće načine,duvao i vazduh i vodu koliko god sam mogao i sad slagaću,možda nešto i prođe ali na silu,kada sam skinuo crevo od ventila izašlo je nešto vode ali da li sam ja tu vodu upumpao ili je ostala od pre,ne znam,sumljam takođe da možda orginalan priključak za taj ventil koji ja nemam a koji bi trebalo da se ušteka možda pored creva,i eventualno izlaza 12v za neku spoljnu pumpu ima i nešto što otvara taj ventil,ja sam prosto u tu rupu tesno uvukao crevo i sobzirom da duvam do iznemoglosti i ništa ne prolazi,verovatno dobro diktuje...

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 09:53 
Moderator

Taj zatvoreni dio ormara se kod mene lagano otvara tako što se makne dno ormara (jednostavno se podigne) i pristupaš mu odzgor. Kod mene se tu nalazi razvod struje 230 V i prolazi instalacija tople i hladne vode.

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 13:44 
trudi se

bajki je napisao/la:
Taj zatvoreni dio ormara se kod mene lagano otvara tako što se makne dno ormara (jednostavno se podigne) i pristupaš mu odzgor. Kod mene se tu nalazi razvod struje 230 V i prolazi instalacija tople i hladne vode.

Kod mene je struja u desnom ćošku ispod kreveta i do toga se lako dolazi,ali ovaj deo u ormanu samo da razvalim,slikao sam ali moram na posao pa ću tek noćas da postavim fotografije...

Vrh

PostPostano: 10 lis 2014 14:13 
Moderator

I kod mene je ispod kreveta 12 V, tj. ispravljač i razvod 12 V, ali 230 V (znači odlazi prema svim utičnicama) je ispod ormara gdje je u biti i dolaz napajanja kampice.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2014 01:42 
trudi se

Prvinevencani je napisao/la:
Statler je napisao/la:

Kako se ovde postavljaju slike...

Vrh

PostPostano: 11 lis 2014 01:58 
trudi se

bajki je napisao/la:
I kod mene je ispod kreveta 12 V, tj. ispravljač i razvod 12 V, ali 230 V (znači odlazi prema svim utičnicama) je ispod ormara gdje je u biti i dolaz napajanja kampice.

Kod mene u ćošku ispod kreveta se nalazi sklopka sa osiguračiva 220v odakle ide do frižidera i na dve utičnice a tu pored stoji akumulator sa punjačem odakle sa klema 12v ide do table na ormanu gde su ta tri prekidača svetlo,voda-pumpa i aux i tri osigurača,kao i dve lampice koje pokazuju da li je pun ili prazan akumulator,odatle jedan kabal ide na svetlo,drugi u taj donji zatvoreni deo ormana a treći ne znam gde,verovatno za taj aux za koji ne znam zašta služi... Kako se ovde postavljaju slike...

Vrh

PostPostano: 12 lis 2014 20:55 
zeleni kampist

Moja prikolica ima 4 prekidaca struja; voda ; vanjsko svjetlo i glavna sklopka. A za pokazivanje napona ima ampermetar sa kazaljkom a ispod toga ima displej za grijanje i toplu vodu

Vrh

PostPostano: 13 lis 2014 07:04 
Moderator

[ Kako se ovde postavljaju slike...

http://forum.camping-croatia.com/viewtopic.php?f=35&t=785

Vrh

PostPostano: 14 lis 2014 02:10 
trudi se

Pozdrav svima... Kupio sam englesku kamp prikolicu i imam problem,ili je ne znanje u pitanju.Zamolio bi da mi neko ko zna objasni kakav je sistem što se tiče vode,slavine u kupatilu i na sudoperi su na cak,prekidač koji šalje 12v na ulazni ventil u koji se od spolja uvlači crevo,međutim i kada su otvorene i kada su zatvorene slavine kroz ventil voda,vazduh ne prolazi ili jako teško prolazi,probao sam da duvam i nema razlike,kada skinem crevo sa ventila i dunem praktično posle ventila vazduh prolazi,doduše,čini mi se da bi trebalo i lakše ali tako bar vazduh,voda izlazi na slavine,sad da li je taj ventil u kvaru ili ja u nečemu grešim,takođe prodavac mi je rekao da prikolica ima svoju pumpu i da se ona nalazi u donjem delu jednog ormana koji je zatvoren i ne bi da razvaljujem da bi proverio ali bi trebalo da ima,na onoj tablici 12v imam prekidače:svetlo,voda-pumpa i aux(takođe ne znam šta je aux,čemu služi),tako da ne znam kako da utvrdim problem,ventil mogu da zaobiđem ali što se tiče pumpe ne znam da li zbog ventila ne vuče vodu,da li treba da se sistem napuni vodom da bi povukla,da li je u kvaru ili je nema.Unapred hvala,Igor...

Kao i obično,na kraju ispadne da sam sebi pomognem,izgubim neko vreme ali bude brže nego da sam sedeo i čekao pomoć. Kroz ventil sam gurnuo šrafciger i sada ne samo da otvara nego i zatvara,a što se tiče pumpe,i dalje ne znam da li je imam,svejedno,podigo sam bure i voda ide prirodnim padom.Hteo sam nešto da vas pitam u vezi šporeta i grejalice na gas,ali sam se u međuvremenu snašao još samo da provalim šta je aux i pobedio sam...

Vrh

PostPostano: 14 lis 2014 07:53 
Moderator

AUX bi ti mogao biti priključak za radio ili nešto slično... proguglaj malo "AUX ulaz"... ja imam u autu, ali nikad nisam zagledao što mogu na njega spojiti...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 21 post ]  Stranica 1 2 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: