Udruga kampista Hrvatske

forum
Sada je: 30 sij 2025 20:05.

Vremenska zona: UTC+02:00

Započni novu temu  Odgovori  [ 111 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 6 Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: vuča kampice
PostPostano: 11 svi 2012 21:56 
trudi se

Trebam pomoč kupujem kamp prikolicu adria 380 tešku 550kg i zanima me dali ju mogu vuči sa peugeotom 207 1,4e.pa ako ima netko nekakvo iskustvo ili da je vukao tako nešto sa sličnim autom. Unaprijed zahvalan!!!! :bow-blue:

Vrh

PostPostano: 11 svi 2012 22:05 
Moderator

Ta kućica je vjerovatno teška 550 kg prazna, a dozvoljena masa je cca 750 kg kada nju natovariš. I ta maksimalna masa je bitna za vuču. Ona ti piše u knjižici od prikolice.

Također ti u papirima od auta piše kolika je maksimalna težina prikolice koju auto može vući.
Ako je tvoj auto sa 75 KS, onda smije vući najviše 950 kg (koliko sam mogao vidjeti na netu), a verzija sa 95 KS smije vući najviše 1150 kg, ako prikolica ima naletnu kočnicu (pretpostavljam da ima). Po tome nemaš problema sa vućom kućice. :handgestures-thumbup:

Znači i ovaj sa 75 KS će to vuči, ali mu sigurno koji dodatni konj nebi škodio!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 09:22 
Moderator

Adria 380 - starije generacije (kockica - pretpostavljam)?

Teško je to reći općenito. Pug je možda preslab za bilo kakvu prikolicu, ali uzmi si neku rezervu da su takve prikolice nekad vukli sa stojadinima i Jugićima 55 pa ti to može biti utjeha. Morat ćeš ići vjerojatno bez klime (bar u brda), malo više šaltati i vjerojatno neće biti problema.

Pritisak na kuki ti ne smije prijeći 50 kg. A nemoj se ni čuditi kada ti auto u 4.-toj po ravnom bude išao jedva 80, ali to je za tu priksu i sasvim dovoljno. Petu brzinu 99% zaboravi. U brdima se nemoj čuditi ako dođeš i do druge.

Po nekim pokazateljima moći ćeš savladavati brda do 7-8% tako da penjanja starim cestama na Vratnik, na Velebit, preko Križišča na Tuhobić i slične uspone u startu izbjegavaj!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 10:23 
Zen kampist

Ja sam sa Mazdom 323 f 1,3 vukao Adriju Alteu515 Up u Njivice i nije bilo problema osim mog straha :doh:
Ja mislim da možeš, sa tim da auto natovariš - u prikolicu što manje stvari. Kod vuče prikolice bitno je da je auto teži.

Na ovoj stranici provjeri dali možeš vući sa tvojim autom http://www.whattowcar.com/basic_index.php

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 12:37 
Moderator

klin je napisao/la:
Ja sam sa Mazdom 323 f 1,3 vukao Adriju Alteu515 Up u Njivice i nije bilo problema osim mog straha :doh:
Ja mislim da možeš, sa tim da auto natovariš - u prikolicu što manje stvari. Kod vuče prikolice bitno je da je auto teži.

Na ovoj stranici provjeri dali možeš vući sa tvojim autom http://www.whattowcar.com/basic_index.php

Za tako staru priksu nema podataka na whattowcar-u... Tamo neće naći ni jednu laku prikolicu Adria, a čak je i osnovni najmanji Action361 težak 800 kg!

Ako bi usporedio upravo tu osnovnu Action 361 i ovu staru prikolicu - nova je daleko aerodinamičnija - a baš ne daju neku preporuku za Pug 1.4 sa 75 KS!

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 14:41 
trudi se

Hvala ljudi znaći trebao bih ipak nekakvi jaći auto!Ove godine bumo probali sa kako vi kažete pugom pa bumo vidjeli valjda bu izdržao do starigrada.A šta kažete za adriu 320?Pa nekakvu mora vuć ako ne bumo ga zapalili :confusion-scratchheadyellow:

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 17:09 
Moderator

VRAGOVI je napisao/la:
Hvala ljudi znaći trebao bih ipak nekakvi jaći auto!Ove godine bumo probali sa kako vi kažete pugom pa bumo vidjeli valjda bu izdržao do starigrada.A šta kažete za adriu 320?Pa nekakvu mora vuć ako ne bumo ga zapalili :confusion-scratchheadyellow:

kak si kreno, zaršit ćeš na brakici... :banana-dance: :banana-dance: :banana-dance:

a pug :shhh:

Vrh

PostPostano: 12 svi 2012 18:31 
Moderator

VRAGOVI je napisao/la:

Nemaš ti frke ići će to bez problema! Jedino nećeš na sveti rok izaći sa 80, nego sa 60 ili 50, ali mislim da to nije neki problem! Samo ti vuci i nebrigaj!
Ako je klin sa mazdom 1.3 vukao novu adriu koja teži otprilike do 1200 kg, može onda i tvoj 750 kg!

Vrh

PostPostano: 13 svi 2012 12:20 
Zen kampist

bajki je napisao/la:
VRAGOVI je napisao/la:

Nemaš ti frke ići će to bez problema! Jedino nećeš na sveti rok izaći sa 80, nego sa 60 ili 50, ali mislim da to nije neki problem! Samo ti vuci i nebrigaj!
Ako je klin sa mazdom 1.3 vukao novu adriu koja teži otprilike do 1200 kg, može onda i tvoj 750 kg!

Bajki je 100% upravu samo polako i nema frke. :greetings-wavingyellow:

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012 21:12 
trudi se

Imam jedno pitanje jel zna netko što je sa ovim prikolicama koje su uvezene i plaćena im je carina.Takvih ima na oglasima puno.Novije su a i bolje od ovih adria iz osamdesetih a neke ćak i jeftinije.Jel se to može registrirati kod nas? :-\

Vrh

PostPostano: 14 svi 2012 21:17 
Moderator

VRAGOVI je napisao/la:
Imam jedno pitanje jel zna netko što je sa ovim prikolicama koje su uvezene i plaćena im je carina.Takvih ima na oglasima puno.Novije su a i bolje od ovih adria iz osamdesetih a neke ćak i jeftinije.Jel se to može registrirati kod nas? :-\

Ne mogu se registrirati. To je nešto kao privremeni boravak na teritoriju RH. Nakon kupnje takve prikolice mora se platiti još kompletna špedicija, homologacija i naravno PDV od 25% i registracija...

A za neke novije kampice tipa engleske proizvodnje i slično čak je nemoguće i napraviti homologaciju.

Ako kupuješ tek prikolicu, a nažalost ograničen si i vučnim vozilom - gledaj bar da prikolica bude kosi model Adrie.

Vrh

PostPostano: 15 svi 2012 07:09 
Moderator

S obzirom da si kamper početnik, po meni je najbolje da nađeš neku Adriu kosi model i s time kreneš. Ona će te dobro služiti neko vrijeme, a onda kupiš nešto bolje i veće, jer ćeš do tada i vučno vozilo promijeniti u veće (jače). Tako smo u biti svi krenuli i to je najbolji put. S njom ćeš naučiti sve o kamp kućicama, a ako ti se svidi može te godinama vjerno služiti uz mala ulaganja! :handgestures-thumbup:

slika

Vrh

PostPostano: 15 svi 2012 19:36 
trudi se

HVALA baš smo takvu i našli adriu 380 kosi model nadam se da bu to išlo dok se malo ne priućimo pa ćemo na nešto jače i bolje! :greetings-wavingyellow:

Vrh

PostPostano: 15 svi 2012 19:39 
Moderator

:handgestures-thumbup:

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 09:23 
Zen kampist

ovo mi nekako ide u vuču prikolica, pa da ne otvaram novu temu

koliko je (i da li je uopće) peporučljivo šetati po prikolici dok je prikolica zakačena za auto, a da nisu spuštene nogice na prikolici, može li se tako napraviti šteta na kuki?

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 09:28 
Moderator

goga je napisao/la:

koliko je (i da li je uopće) peporučljivo šetati po prikolici dok je prikolica zakačena za auto, a da nisu spuštene nogice na prikolici, može li se tako napraviti šteta na kuki?

Ne znam kad bi se to dogodilo - recimo dok putuješ pa misliš malog prematat. ne moraš ići u prednji kraj kućice, a dok stojiš u zadnjem dijelu još odterećuješ težinu na kuki.

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 09:40 
Moderator

Po meni nemaš frke za takvu šetnju! Neće kuki ništa biti.

Tvoja težina manjim dijelom se prenosi na kuku, a većim dijelom preuzima nju kampica. Problem bi mogao nastati kada bi stala na kuku kada je prikolica zakačena, ali vjeruj mi neće ni tada nastati, jer kuka podnosi puno veću težinu od one koja je deklarirana!

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 19:43 
zeleni kampist

Za ulaske u kućicu za vreme pauza u putovanju, koristim treći točak. Nije potrebno niti otkačinjati sa kuke,
niti spuštati nogice, slobodno možete ulaziti u kampiku samo ako spustite treći točak. Veoma je važno da ne
zaboravite podići ga pre polaska. :banana-dance:

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 22:18 
Zen kampist

Statler je napisao/la:
goga je napisao/la:

Ne znam kad bi se to dogodilo - recimo dok putuješ pa misliš malog prematat. ne moraš ići u prednji kraj kućice, a dok stojiš u zadnjem dijelu još odterećuješ težinu na kuki.

baš za to, pogodio si :handgestures-thumbup:

ulazili bi samo u zadnji dio prikolice

ajd jedno žensko pitanje :drool: a jel se neće prikolica podiči i otkačit (isčupat) sa kuke ako se stane na zadnji kraj

Vrh

PostPostano: 26 svi 2012 22:36 
Zen kampist

Goga, nije problem nikakav, nama se često dešava da ulazimo u kampicu kad je zakačena.

Ako je kuka ispravna onda se to nemože ništa dogoditi. Da budeš sigurna i mirna prije svega napravite si nastavak za bušilicu, dakle veki nek zavari gedoru ( nekakvu staru veličine ? neznam ali nek vidi na nogicama) na šipku dužine koja mu odgovara i to staviš u bušilicu accu i nabrzaka spustiš ili digneš nogice.

Velim nije potrebno ali da budeš u to vrijeme na miru i sugurna.

Pozdravlja vas Klinka :greetings-wavingyellow:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu  Odgovori  [ 111 postova ]  Stranica 1 2 3 4 5 6 Sljedeća

Vremenska zona: UTC+02:00

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 46 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir: