Kada sam proćitao ideju koju teba realizirat a to je cjelogodisnji život u kamperu naoko se cini suluda no kada se dublje promisli ima jako puno smisla! Pa i nekih prednosti.
Poznati Opatijski ugostitelj B Bevanda je prodao restoran i prešao živjeti na svoju jahtu u ACY marini u Ićičima! U Londonu u kampu smo susreli Sj Irca koji ima autobus ( u garaži autobusa mu je bio Smart) da je vlasnik auto-garaže i da ce na bubanj sve prodat kada ode u penziju i seli se u svoj autobus!
Ameri naveliko žive u kampicama...
Tu moraš imati na umu slijedece:
1. Kamper nije samostalna stambena jedinica i nije predviden za permanentni boravak u njemu, to je vozilo za kampiranje i odmor, dakle neka kompenzacija.
2. Kamper mora na servisnu stanicu jer se mora dopunjavat sa :
a -Vodom - potrosnja po osobi ide oko minimum 20 litri dnevno ako se samo tuširaš ono kao u JNA ako se sjecaš 1 min močenje zatim zatvaras vodu pa se sapunas 2 minute (u JNA si morao pazit da se ne sagnes ako ti padne sapun na pod) pa se ispireš 1 minutu. Tako trošiš oko 7 litri vode po osobi. Ista ta voda ide u posebni tank tzv SIVE vode koji se mora praznit i kapaciteta je kao spremnik vode oko 100 litara. Dakle jednog prazniš drugog puniš! U biti svakih 5 dana.
b struja ide iz baterije jasno da vise baterija znaci veci kapacitet . o tome smo pisali vec pod strujom no tu se dade pomoc sa solarnim panelima koji ce dopunit bateriju a ako je to malo ima se strujni agregat koji može napajat i 220V potrosace ili pak može neki inverter 12/220V od recimo 500W pa nadalje. Za primjer inverter od 1 kw kosta koliko i agregat.
Ovdje struja ide samo na rasvjetu i televizor i pumpicu za vodu. Ako je frižider kompresorski tada on trosi jako puno struje i treba dobar solar i dosta baterija da ga nahrane on može i u deblji minus do -12C posebno ako je samo škrinja.. To možeš kupit i odvojeno.
Kompenzacija je plinski frižider koji dosta dobro hladi ali ide u mali minus samo u frizeru -2 ako?! No bolji je jer trosi oko 250 grama plina na dan pa ce ti boca od 11,5 kg potrajat i do 40 ak dana. Pa ti ne trebaju super veliki paneli za punit aku.
Jasno da ovaj problem sa strujom rjesavas ako si stalno spojen na 220V sa elektricne mreže do recimo 10A a to ima u kampu.
Televizije ima 220 / 12 V povoljno za kupit a moš i gledat preko kompjutera sa TV karticom sto je najjeftijije.
c WC tu je velik problem jer kaseta ima oko 20 litri i za 4 osobe ja je moram praznit svaki drugi dan dakle za jednu osobu ide pražnjenje na 4 dana. Za to ti treba septicka jama ili neka školjka kamo ceš to iskrcat. To ima u kampu.
3 Grijanje ako ides na webasto tada trosi oko 4 litre na dan dakle mjesecno 120 litri ili 588 kuna jasno kada je vani jako hladno recimo -5 ispod nule....dakle u toplije mjesece ide manje, rezervoar od 60 lit punis 2,2 puta mjesecno
Ako ides na plinsko grijanje tada moras montirat posebnu auto bocu plina na kamper recimo 60 litarsku koja ima oko 48 litri a potrošnja je oko 3-4 litre plina kada je jako hladno tako da to ispada slicno kao i webasto financijski 120 littri , dakle bocu punis 2,5 puta mjesecno...
Ne zaboravi da plinom griješ i toplu vodu a webastom u posebnoj izvedbi isto tako samo moras pazit jer je plinski dio jace zastupljen kod proizvodaca kampera pa se ako želiš webasto mora naknadno stavit.
Ako imas permanent 220V tada ce ti i 100 kunska elektricna grijalica od 2kw sasvim dobro obavit funkciju. Provjereno a prolazi u kampu jer vuce oko 5,5 A na sat.
4 Pranje odjece i posteljine ??!!! Ručno??? Razmisli o mašini sa sušilicom.
Ovo su ti resursi koje tebaš. Kako do njih?
5.Kampovi i kamperska stajalista su odgovor ali su prvi do 40€ po osobi dnevno a ovi drugi 12€
Rjesenje se kod nas zove paušal koji u kampu iznosi oko 12 000 kuna za cijelu godinu. Struje ces imat kada je kamp otvoren kao i WC te kupaonicu i sve probleme rijesene. Ali to ce trajat pola godine! Dok je kamp otvoren. Možda ako je cjelogodišnji ces to riješit ili ako je privatni....nekim kompenzacijama. Moj ujak u penziji u EU vec godinama zivi u kampu ali ima dogovor sa vlasnikom tako da mu on održava kamp...Dakle i to se dade srediti. Samo ima onu pokretnu veliku kamp kuču...
6. Razmisli o predšatoru u kome ceš za toplijega a i hladnijega vremena imati dovoljno komfora, samo pazi na vjetar...
Medurjesenje je ako imas svoje zemljiste pa dovuceš strujni prikljucak 220V, vodu i napravis septicku i time rjesavas sve probleme i možeš zivit iunutra do vijeka jer je sve riješeno. Mislim da se to može napravit sa pravnoga stanovista ako se radi o nekom nenamjenskom zemljistu...inace ako je kuca onda te sexsaju do pravne iznemoglosti...drugim rijecima zimi si doma a ljeti se prebaciš u kamp na pausal ....pa si stalno na 220V
Jasno ovdje mislim ako ne radiš tj nisi zaposlen, premda se vuce dosta dugo na Njuški jedan Ducato a lik mi pricao da je zivio u njemu dok jer radio u Italiji čak da je isao i na posao u njemu...dakle kako vidiš ima rjesenja...
Na žalost ne mogu ti dat slike jer ne radi photobucket za sve ove stvari ali mislim da si skužio bit.....
E sada kakav kamper?
Sto veci to bolje jer ovi koji se nude imaju madrace / sjedišta klupa debele 5 cm sa okomitim naslonima pa se tu neces nauživati udobnosti. Novi imaju na krevetu prave madrace debele 20 cm dok ovi starijega godista imaju opet spužvice debljine 5 cm to ti je kao da si u JNA na ratnom brodu, ma sta JNA - drugi svjetski rat 1942 . Ako uzmeš onoga sa mansardom morat ces se kao i vjeverica uvlacit svake veceri ljestvama na minimalistički klaustrofobičan ležaj doduse za jednu osobu komotan dovoljno ali kad se budeš nocu dizao na pišanje ces se osjecat kao i Blanka Vlašic kada skace tj pada sa 2 metra visine, posebno ces uzivat kada promasiš ljestve...Dakle biraj da je ležaj dolje i da imas citavu prostoriju kao spavacu sobu da spavas kao covijek a ne kao legionar....pa možda i naleti neka ženska
pa cete se ljepse osjecati dolje nego kao da ste dva vjevera na rodinu gnijezdu na mansardi. Ne znas kome je gore da li onome koji spava do onaga kraja gdje se mansarda spušta ili onaj koji spava na kraju a ispod njega prostor kao da si na rubu stijene!
Drugo je dnevni boravak, tu ces morat izbacit ove žalibože nazovi standard siceve sa vertikalnim naslonom koji su kao da sjediš na klupi u parku ili još bolje crkvenoj klupi a sa debljinom madraca od 5 cm i stavit ako niš drugo onda jednu udobnu fotelju da sjediš kao beg...u dnevnom boravku. Dobro bi bilo da kamper ima i neku garažu pa da imaš prostora za veš mašinu jer tko ce prat na ruke....nismo u 18 stoljeću. U takvoj garaži moš imat i skutera da skočiš do butige po dnevni kruh i namirnice... Ormari u kamperu su ti kao oni ormari za tri puške koje sada moramo imat po zakonu o oružju...stane ti košulja i košulja još trenirka a ako treba još jedna košulja tada je problem jer nema prostora. Nikako mi nije jasno zašto daju za sest osoba kapacitet sa ormarom za jedva jednog muškarca o o ženama da i ne govorim,,,,za njih bi tribala prikolica,,,
Dakle i jedan garderobni ormar u garaži treba osmislit. U garaži bi bilo dobro imat i jedan pošteni frižider na 220V tako da imaš lipo pošteno ohlađenu pivu pri ruci jer ovaj plinski teba citav dan da je ohladi na pristojnu pivopijsku temperaturu.
Dakle kako vidiš ima dosta toga za navuć unutra pa je garaža prijeko potrebna a bogme i dosti promjena treba unutra napravit. Ja sam zamijenio sve spužvice po krevetima sa pravim madracima da se makar dobro naspavam premda mi sada krov na manssardi ide još niže 10cm a klaustrofobija pojacana. A i one neudobne klupe bi trebalo minjat sa pravim sicevima...ili stavit deblje i udobnije spužve jer se triba jahat po njima citav i dan.
Kada sve ovako posložiš to bi onda bilo to! Samo ovisi koliko love imaš spremno za njega, gdje ces ga držat obzirom na resurse, te kolike prihode imaš....no kada bi se imalo svoje zemljiste sa strujom i vodom tada bi stvarno to bilo to. Zimi doma ljeti na paušal u kamp!
Racunaj da put sa kamperom dnevno stoji oko 100€ ako radiš 500 km ili 70 € ako si u kampu ili 10-12€ ako si na kamper stopu kojih za sada nema u HR.
Ovakav bi kamper ja uzeo obzirom na prethodno....
https://www.youtube.com/watch?v=rDXbsyD7Sr0naime kada dademo nakon 30 boravka u kamperu onda mi nikako nije jasno da se mogu tuširat koliko me dugo volja, da imam pravi wc a ne moram potezat onu polugu da otvorim zaklopac - posebno uživam kada ga zaboravim otvorit..., nije mi jasno da tuš baterija može toliko puno vode davat kada se tuširam, imam konacno pravu televiziju sa svim programima, u kuhinji pravu spinu sa vodom.čak i toplom..pravu rasvjetu na kojoj konacno dobro vidim i na kraju komotan kauč...a o krevetu ne bih ne govorio, kada legnem samo kažem Hvala ti bože...a o toploj vodi koje imam u izobilju da i ne kažem....
Jasno da kampove ne posjecujemo pa je to rezultat ....